< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Játékvezetőt is lehet cserélni a kézilabda vb-n

| Mobile | RSS

Játékvezetőt is lehet cserélni a kézilabda vb-n

2011. január 19. | hozzászólás | Sport

A svédországi férfi kézilabda-világbajnokságon már érvényben van az a szabály, amely szerint mérkőzés közben lecserélhető az a játékvezető, aki nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt. A sportág egyik fellegvárában, Németországban több szakvezető is felháborodott a lehetőség miatt.

Andorka Sándor, a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői bizottságának magyar tagja az új szabályt ismertetve elmondta: két személy dönt arról, hogy a nyilvánvalóan csalást megkísérlő bírót leváltsák-e még a meccs alatt. „A zsűriasztalnál felügyelő hivatalos IHF-személy, valamint a nézőtéren helyet foglaló IHF-megfigyelő közösen határoz arról, hogy kell-e csere. Szeretném jelezni, ilyen még nem fordult elő, és a szabály kizárólag IHF-rendezvényekre vonatkozik. Akkor nem lehet cserélni, ha egy bíró hibázik, csak akkor, ha nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt” – nyilatkozta Andorka.

A nemzetközi szövetség a 2009-es kínai női vb alatt hozta meg ezt a szabályt – a berlini Der Tagesspiegel tudósítója szerint „suttyomban” fogadták el Hasszan Musztafa IHF-elnök kezdeményezésére -, és azért került most reflektorfénybe, mert a sportág egyik fellegvárában, Németországban több szakember is felháborodott a lehetőség miatt. Peter Rauchfuss, a német játékvezetői testület korelnöke kijelentette: az új szabálynak nincs esélye a német pályákon. “Ha egy bírót mérkőzés közben lehoznak a pályáról, az egyenértékű a helyszínen történő agyonlövéssel!” – fogalmazott.

Német klubok trénerei, szakvezetői szintén szörnyülködve reagáltak a hírre. „Ez nem lehet igaz, ugye csak vicc az egész?” – kérdezett vissza Alfred Gislason, a THW Kiel vezetőedzője, aki elképzelni sem tudja, hogyan történik majd a bírócsere. “Nekem mint edzőnek lesz például vétójogom?” – tudakolta.

„A felelősök körében nyilvánvalóan olyan nagy bizalmatlanság uralkodik az IHF-játékvezetőkkel szemben, hogy szükségesnek látták egy ilyen intézkedés meghozatalát. Kíváncsi lennék rá, hogy ki verte keresztül ezt az egészet” – fogalmazott Gerd Butzeck, a legjelentősebb európai klubok érdekeit képviselő Group Club Handball ügyvezető igazgatója.

Jan Tuik holland szakember úgy vélte, hogy az európai szövetség (EHF) bizonyosan nem fogja átvenni az új szabályt az IHF-től.
forrás mr1

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: