< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Schmitt Pál Szlovákiába utazik

| Mobile | RSS

Schmitt Pál Szlovákiába utazik

2011. január 20. | hozzászólás | Közélet

k

A magyar államfőt szlovák partnere, Ivan Gasparovic hívta meg Pozsonyba. Kétoldalú megbeszélést folytatnak, majd plenáris tárgyalásokra kerül sor. Schmitt Pál első hivatalos szlovákiai látogatása során találkozik a félmilliós magyar kisebbség képviselőivel is.

Schmitt Pált szlovák partnere, Ivan Gasparovic hívta meg Pozsonyba.
Gasparovic és Schmitt kétoldalú megbeszélést folytatnak, majd plenáris tárgyalásokra kerül sor, amelyek befejezése után a két köztársasági elnök a helyszínen sajtótájékoztatót tart. Schmitt Pál ezt követően Iveta Radicová szlovák miniszterelnökkel tárgyal – akivel együtt is ebédel -, illetve Richard Sulík parlamenti elnökkel találkozik.

A megbeszélések témáját a magyar-szlovák kapcsolatok, az Európai Unió, valamint a magyar EU-elnökség időszerű kérdései alkotják – jegyezte meg Elena Bianchi, az elnöki hivatal sajtóosztályának munkatársa. Délután Schmitt ellátogat a Slovakia Tour kiállítás magyar pavilonjába és egy vadászati kiállításra.

A magyar köztársasági elnök első hivatalos szlovákiai látogatása során találkozik a félmilliós magyar kisebbség képviselőivel is. Schmitt Pál a Pravda című pozsonyi napilapban elmondta: szeretné arra biztatni őket, hogy kapcsolatukat az anyaországgal erősítsék meg a magyar állampolgárság felvételével is. Az államfő szerint a magyar állampolgárság felvétele nem jelent mást, mint “jogi megerősítését az eddig is létező lelki kapcsolatnak”.

A látogatás díszvacsorával zárul, amelyet Ivan Gasparovic ad magyar vendége tiszteletére.
forrás mr1

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: