< Böngészés > Főoldal / Riport / Blog article: Török József az autószerelés doyenje

| Mobile | RSS

Török József az autószerelés doyenje

2011. január 23. | hozzászólás | Riport


Ez egy igazi siker történet. A tehetség, a szorgalom, minta példája az Ő esete. A Sándorfalvi fiú – József- már gyermekkora óta a kocsikról álmodozott. Elhatározta, ha felnő, akkor autószerelő lesz! Mániákusan gyűjtötte a modelleket, olvasott, ismerkedett az autók felépítéséről, a motorok világáról. A leírások, a színes fotók, a műszaki ábrák rabul ejtették…
.
Az empirikus képzést a helyi vállalkozónál, – Dudás Zoltánnál – gyakorolta, aki bevezette a motorok sejtelmes világába. Megkövetelte, hogy a javítási műveletet többször is végezze el a próba autón, s közben fejtegette a miérteket, s a hogyanokat.
A szakmunkás bizonyítvány megszerzését követően behívták katonának. Ott lehetősége volt a hivatásának ismereteit bővíteni. Leszerelés után megnősült! Két családja született, egy lánya, s egy fia. Neje, a helyi vállalkozó kereskedőnél dolgozik eladóként.
A technikai – tapasztalati tudását a keleti autókon szerezte meg. Később jöttek a dieselek, a nyugati csodák, – ahogy Ő mondta! Sokat dolgoztam, mivel építkezésbe kezdtünk. Számtalan esetben a munkaidő után nem haza, hanem dolgozni mentem. – majd folytatta, egy műhely nyitásához több tíz millió forintra lenne szükségem! Továbbá, technikai felszereltség nélkül… majd legyintett a kezével.
Jelenleg egy vállalkozónál dolgozom. Seregnyien felkeresnek, kérve a segítségemet. Sok autószerelő nem ismeri mélységében a francia-német modelleket, mint én. Számos szaklapot olvasok, műszaki leírásokat nézegetek, illetve megtanulom és a saját kocsimon próbálkozok. A rokonságomban több fajta kocsi is van. Tehát tudtam ismereteket szerezni! A barátaim számos használtautót vásárolnak, s kikérik a szakmai véleményemet. Volt olyan eset, mikor a városunkon keresztül haladó gépkocsi leállt. Az emberek hozzám irányították… mosolygott a szerény barátom! Kopogtak! Józsi kiment ajtót nyitni.

Kis idő múlva visszajött.
– Tanár úr maga tud németül?
– Igen. – válaszoltam, s kíváncsian néztem.
– Itt van egy házaspár, azt hiszem németül beszélnek. Kimentem. A férfi németül szólított meg. Az autója a benzinkútnál leállt. Se előre, se hátra nem mozdul, meg sem mukkan s bizakodva nézett, majd folytatta, a kutas mondta, Józsi gyerek meg tudja csinálni a Mercédeszemet. Neje végig mosolygott! Megnyugtattam. Nem én vagyok a szerelő, hanem a barátom! A német hálásan nézett Józsira, s én közben ecsetelten a német férfi kérését. – Rendben. Menjünk el érte. Józsi felnyitotta a motorháztetőt, valamit babrált, majd beült s indított. Nem történt semmi! Elvontattuk az autót. Nem telt el egy óra, s a motor lassan egyenletesen duruzsolni kezdett. A német – Kránk úr – hálásan nézett, majd megkérdezte,
– Mennyivel tartozom?
– Semmivel!
Körülbelül egy fél óra múlva megállt egy autó s kiszállt Frau Kránk s egy halom csokoládét adott át…

A francia kocsik nehezen szerelhetők, s ráadásul számítógépes irányítás mellett lehetséges! A motortér szűk, tehát mindent le kell bontani, hogy az ember hozzá férjen. A német kocsikat szeretem igazán. Adja magát, s hálás, ha foglalkoznak vele. Ez aztán az ars poetica! Alkatrészek beszerzése már könnyebb, mint egy – két évvel ezelőtt. Megszűnt a pesti központúság s a bratyizás, mivel itt helyben is megoldható a teljes karbantartás. Vannak más jellegű nehézségek is, amit a számítógép irányít. Az autóban lévő technika sorolja a lehetséges hibákat, azonban azt a szerelőnek kell kikeresni! Na ehhez, muszáj a szakma mély ismerete! Pl., két henger hibás egyszerre, a gép nem tudja megmondani, melyik az. Vagy, elektronikai hiba merül fel, azt a számítógép jelzi és küldi – tárolja a hibajeleket. A javítás elvégzését követően törölni kell az adott információt, mert ha elfelejtődik, akkor az autó leáll! Vannak olyanfajta hibák is, amihez nem férünk hozzá, mivel a márkajog nem engedi! Pl., gyújtásblokkoló – indítás gátló – ami be van építve a gyújtáskulcsba. A cserét el tudjuk végezni, ám ettől még az autó nem fog működni, mivel a jeladó s a jelfogó között a kapcsolat nem jön létre, s nem ismerik fel egymást. Ezért a szervizben programozzák az elvégzett feladatokat. Felém fordult s büszkén közölte – a lányom Kazinczy díjat vehetett át a szép beszéd kategóriában. A fiam is jó tanuló.

Lassan beesteledett és elbúcsúztam Sándorfalva szerény autószerelő doyenjétől

Leave a Reply 987 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: