< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tunézia után Egyiptom is megdöntse a rezsimet?

| Mobile | RSS

Tunézia után Egyiptom is megdöntse a rezsimet?

Az egyiptomiaknak meg kellene tenniük ugyanazt a csaknem 30 éve hatalmon lévő kairói rezsimmel, amire képesek voltak sajátjukkal a tunéziaiak – Mohamed el-Baradei
© AFP

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt vezetője, az egyiptomi Mohamed el-Baradei, a Spiegel című német magazin hétfői számának adott interjút, amelyből szombaton részletek jelentek meg.

“Ha a tunéziaiak megcsinálták, az egyiptomiaknak is el kellene jutniuk eddig” – mondta a világszervezet ügynökségének volt főigazgatója a 23 éven át hatalmon lévő tunéziai elnök, Ben Ali bukásával végződő “jázminos forradalom” kapcsán. Mohamed el-Baradei azonban rámutatott a két ország közötti eltérésekre is.

Mint mondta, Egyiptomban az elégedetlenség alapvető szükségletekből fakad. Az ország lakosságának több mint 40 százaléka kevesebb, mint napi egy dollárból él, Tunéziában viszont sokkal jobb a helyzet. El-Baredei szerint a szegénység és a csalódottság a hazájában lázadáshoz vezethet.

A 2005-ös Nobel-békedíjas el-Baredei, aki az ENSZ szervezetének éléről történt távozása után vezető ellenzéki politikus lett hazájában, megerősítette a német lapnak, hogy támogatja az ellenzék által a jövő keddre meghirdetett nemzeti akciónapot, amelyen nem biztos, hogy részt tud venni. Mint mondta, reméli, hogy nem fajul el a demonstráció-sorozat.

El-Baredei az interjúban felszólította az 1981 októbere óta megszakítás nélkül hatalmon lévő Mubarak államfőt, hogy ne akarjon újra elnök lenni, miután szeptemberben lejár a mandátuma. El-Baredei azt követelte Mubaraktól, hogy vonja vissza a szükségállapotról szóló rendeletét és tartson szabad választásokat.

A 82 éves Hoszni Mubarak még nem közölte hivatalosan, hogy újra jelölteti-e magát államfőnek. Bizalmi emberei azonban már céloztak rá, hogy ez fog történni.
forrás hír24

Leave a Reply 308 megnézve, 1 alkalommal mai nap |