< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újraválasztották a portugál elnököt

| Mobile | RSS

Újraválasztották a portugál elnököt

A hivatalban lévő államfő, Anibal Cavaco Silva nyerte Portugáliában az elnökválasztást – derült ki a vasárnap késő este nyilvánosságra hozott adatokból. A szociáldemokrata politikusnak már az első fordulóban sikerült megszereznie a szavazatok több mint ötven százalékát, a hat jelöltből álló mezőnyben, alacsony részvételi arány mellett.

Anibal Cavaco Silva portugál elnök a szavazatok 52,9 százalékát kapta a vasárnapi elnökválasztáson, míg legközelebbi riválisa, a szocialista Manuel Alegre a voksok 19,7 százalékát tudhatja magáénak, a szavazatok 98 százalékának megszámolása után. Ezzel a közvélemény-kutatásoknak megfelelő eredmény született a választáson, amelyen a választásra jogosult 9,6 millió ember kevesebb, mint 47 százaléka vett részt, ami negatív rekordnak számít az országban.

Az újraválasztott portugál elnök a munkanélküliség elleni küzdelmet, az államadósság csökkentését, és a gazdaság versenyképességének erősítését nevezte az ország előtt álló legfontosabb feladatoknak, az eredményhirdetést után mondott beszédében. A munkanélküliség jelenleg 11 százalék a súlyos gazdasági válsággal küzdő Portugáliában, és elemzők szerint Görögországhoz és Írországhoz hasonlóan pénzügyi mentőcsomagra szorulhat idén.

Az államfő hatalma korlátozott Portugáliában, azonban a főleg protokolláris feladatokat ellátó elnöknek joga van indoklás nélkül feloszlatnia a parlamentet.
forrás népszava online

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |