< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Az angolkirálynők virága, avagy a komplex levendula

| Mobile | RSS

Az angolkirálynők virága, avagy a komplex levendula

2011. január 24. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Anglia királynője, l Erzsébet azt parancsolta: mindig legyen a királyi ház étkezőasztalán levendula, az ételek ízesítésére! A francia VI Károly levendulával töltött párnákon üldögélt! Anglia másik királynője, Viktória, a tisztálkodáshoz használta e sokszínű növényt. Nemcsak a por nép között, de az előkelő körökben is voltak lelkes hívei e mezei csodának. Akik már álltak egy levendulamező lila tengerének közepén, megértik, miért ejt rabul sok embert az illatozó félcserje…

Több, mint 3O fajta levendulafaj létezik. Ez a rostos gyógy – fűszernövény többféle éghajlaton is megél. Pl. a hideg Alpokban, azonban a Közel – Kelet aszálya, hősége sem jelent számára akadályt… Növénytani neve, LAVANDULA. A latin lavare szóból származik. Jelentése, mos. Az ókori rómaiak szokására utal, hogy levendulaolajjal illatosították fürdővizüket… Csaknem kétezer évvel ezelőtt kezdték el a levendulát orvosi célokra használni. A középkorban ez volt az egyik alapanyaga, a – négy tolvaj ecetének – egy olyan főzetnek, amellyel a pestis ellen harcoltak. Az ecet valószínűleg onnan kapta a nevét, hogy a sírok fosztogatói, akik átválogatták a pestis áldozatainak a zsebeit, ezzel a levendulaalapú olajjal mosakodtak be. Noha veszélyes volt a munkájuk, úgy tűnik, kevesebben fertőződtek meg ezzel a betegséggel… a XVI. század természetgyógyászai állították, a levendula nem csak a megfázást, a fejfájást gyógyítja, hanem a végtagok bénultságát s az idegbajt is! Mi több, úgy vélték, hogy a levendulából készített házi sapka viselése eszesebbé teszi hordozóját! Néhány európai kormányzat az I világháború idején arra kérte a polgárait, szedjenek kertjükben levendulát, hogy a belőle kivont olajjal kezelni lehessen a katonák sebeit…
Az eredeti levendula (Lavandula angustifolia) hatással van több baktérium s gombafajra! Egyes kutatók azt állítják: levendulaolajjal kezelhetők bizonyos baktériumfertőzések, melyek egyébként ellenállnak az antibiotikumoknak. Egy klinikai vizsgálatból kiderült, (USA) hogy a fürdővizüket levendulaolajjal illatosítók arról számoltak be, hogy a szülést követő 3. – 5. napon kevésbé volt rossz a közérzetük.
Valóban ehető a levendula? Judyth McLEOD ezt írja a LAVANDER, Sweet LAVANDER című könyvében: „a levendula nagyon kedvelt volt a Tudor és Erzsébet kori Anglia konyhaművészetében. Fűszereztek vele vadételeket, roston sült húsokat, gyümölcssalátákat, megszórtak vele nyalánkságokat, vagy csak úgy önmagában fogyasztották édességként „Ma egyik – másik levendulafaj kekszek, sütemények, fagylaltok ízesítője! Ám nem mindegyik levendula kívánatos, s ennek főleg a rovarok a megmondhatói. Távol tartja az atkákat, gabonazsizsikeket, levéltetveket s ruhamolyokat.
A levendulaolaját nem sajtolással, hanem lepárlással nyerik. Egy liter olajhoz körülbelül 25O kg levendula szükséges. A frissen vágott virágokat, szárakat, leveleket jókora fémtartályba préselik. Gőzt pumpálnak a tartály aljába s amint a gőz felfelé szállva, átjárja a növényi részeket, felszabadul az olaj. A gőz, az olaj kondenzátoron keresztül egy edénybe kerül, majd az olaj kicsapódva a víz felszínére. Ezután lefölözik, s agyag belsejű tartályokba engedik, s néhány hónapig pihentetik.. A természetes levendulaolajból szappan, krém, és gyertya készül. A virág fejek frissen vagy szárítva kerülnek forgalomba, maga a száras növény pedig nagyra becsült levegőillatosító szer lesz! (potpourri)

-oil-

Leave a Reply 386 megnézve, 1 alkalommal mai nap |