< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Vallási vezetőkkel találkozott Kairóban Orbán Viktor

| Mobile | RSS

Vallási vezetőkkel találkozott Kairóban Orbán Viktor

Vallási vezetőkkel találkozott egyiptomi látogatása alkalmával vasárnap Kairóban Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök megbeszélést folytatott III. Senuda kopt pápával, akinek – mint azt az MTI a magyar tárgyalódelegáció tagjaitól megtudta – elmondta: a koptok elleni újévi merényletnek nagy visszhangja volt Magyarországon. Egyúttal kifejezte a magyar nép szolidaritását az egyiptomi kopt közösséggel. Orbán Viktor vasárnap találkozott Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel is.

Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő január 1-jére virradóra, félórával az éjféli mise után, amikor a hívők távoztak a templomból. A robbantásban 23-an meghaltak. Ez volt tíz év óta a legsúlyosabb merénylet az egyiptomi keresztények ellen. A robbantás után három napon át lázongtak a koptok Kairóban és más egyiptomi városokban.

Az Ahmed Tajjebbel való tárgyaláson a magyar kormányfő azt hangsúlyozta: Európának “esze és szíve is kell hogy legyen”, továbbá fontosnak nevezte, hogy Európa “találja meg a lelkét”, a kereszténységet, és ilyen alapokon lehet keresni a muszlim világgal is a kapcsolatot. Úgy vélte, a keresztény-muszlim együttműködés a kulcs a következő évtizedekben Európában is.

A magyar tárgyalódelegációtól az MTI úgy értesült, a miniszterelnök mindkét tárgyaláson hangsúlyozta a vallások közötti megbékélés fontosságát.

Orbán Viktor a nap folyamán részt vett egy orvosi műszereket gyártó magyar-egyiptomi vegyesvállalat üzemének megnyitóján is, Kairótól nem messze, Ramadán 10. városában.

Este az egyiptomi állami televíziónak nyilatkozott a magyar kormányfő élő adásban.

forrás MTI

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |