< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tovább dagad a Közel-Kelet WikiLeaks-botránya

| Mobile | RSS

Tovább dagad a Közel-Kelet WikiLeaks-botránya

Az al-Dzsazíra újabb leleplezéseket közölt a Palesztin Hatóság és Izrael korábbi együttműködéséről

Tovább dagad a Közel-Kelet sajátos” WikiLeaks-botránya”. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió ugyanis kedd este újabb leleplezéseket közölt a Palesztin Hatóság és Izrael korábbi együttműködéséről.

A bizalmasnak nevezett és szenzációsnak tűnő dokumentumok első fejezetét a hírtelevízió még vasárnap hozta nyilvánosságra, azt állítva, hogy a palesztinok 2008-ban két fontos kérdésben is engedtek volna Izraelnek a vele folytatott béketárgyalásokon, mégpedig Kelet-Jeruzsálem, továbbá a menekültek visszafogadása ügyében.
Mahmúd Abbász palesztin elnök cáfolta ugyan mindezt és az al-Dzsazíra állításait hazugságnak nevezte, a Palesztin Hatósággal szemben álló, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális mozgalom felhívására kedden már több ezer palesztin tüntetett a Palesztin Hatóság állítólagos engedményei ellen.
Palestinian special guards

A katari hírtelevízió és a The Guardian brit napilap által kedd este egyidejűleg közölt új dokumentumok minden valószínűség szerint újabb olajat öntenek a tűzre. Azokból ugyanis az tűnt ki, hogy a korábbi izraeli és palesztin vezetők már 2005-ben is meglehetősen bizalmas alkudozásokat folytattak egymással. Így Schaul Mofaz akkori izraeli védelmi miniszter és Naszr Juszef volt palesztin belügyminiszter egy 2005-es találkozó jegyzőkönyve szerint arról konzultált, hogy ki és miként tegye el láb alól az Izrael által egy öngyilkos merénylet elkövetésével vádolt radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű, a Fatah fegyveres szárnyának számító szervezet parancsnokát. A palesztin miniszter akkor ezt azzal utasította vissza, hogy képességeik korlátozottak és a körülmények sem egyszerűek, és a parancsnokkal néhány hónappal később az izraeli légierő végzett. Az azonban nem világos, hogy a Palesztin Hatóság mindehhez konkrét segédkezet nyújtott volna.

Egy másik, 2009-ből származó dokumentum Száeb Erekát palesztin főtárgyalót idézte, aki egy amerikai tárgyalópartner előtt állítólag elismerte, hogy a rend és a nyugalom megőrzése érdekében olykor még saját embereiket is meg kellett ölniük.

Az al-Dzsazíra saját bevallása szerint 1600 kiszivárogtatott dokumentummal rendelkezik az elmúlt évtized béketárgyalásairól. A hírtelevízió azok folyamatos nyilvánosságra hozatalát helyezte kilátásba..

Forrás: hirado.hu/MTI

Leave a Reply 376 megnézve, 1 alkalommal mai nap |