< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A meroitikus korból származnak Ókori templom maradványait fedezték fel Szudánban

| Mobile | RSS

A meroitikus korból származnak Ókori templom maradványait fedezték fel Szudánban

2011. január 27. | hozzászólás | Kultúra

Cseh régészek egy ókori templom maradványait fedezték fel Szudánban – az aprócska szentélyben egy oroszlánistenségnek hódoltak. Feltártak egy kerek épületet is, amely az úgynevezett meroitikus korból származik.

A cseh régészek immár második szezonban végeznek feltárásokat a Kartúmtól 130 kilométerre északra lévő Vad Bon Naga település közelében. Az úgynevezett meroitikus korban – i.e. 4. század és az i.sz. 4. század között itt volt Núbia egyik legnagyobb városa, a huszonötezres lakosú Arabikeleb, amelynek legalább öt temploma volt.

A cseh expedíció korábban feltárta Amanisakheto királynő palotáját, aki az i.e. 1. század végén – i.sz. I. század elején uralkodott.

Uralkodása hozzávetőlegesen arra a korszakra tehető, amikor Augustus császár uralma alatt megkezdődött az Alsó-Núbiáért folytatott kusita-római háborúskodás, amelyet az i. e. 22-ben megkötött számoszi békével zárta le a két birodalom.

A béke és a mediterrán világgal folytatott kereskedelem igazi virágkor kezdetét jelentett a Meroitikus királyság számára.

Amanisakheto királynő azonban elsősorban piramisában előkerült kincsei miatt vált ismertté.

Fantasztikus ékszereire a meroéi északi piramistemetőben Giuseppe Ferlini olasz kalandor bukkant rá 1832-ben. Legnagyobb részüket ma a berlini Egyiptomi Múzeumban őrzik.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: