< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hivatalos munkalátogatást tesz Szlovákiában a magyar miniszterelnök

| Mobile | RSS

Hivatalos munkalátogatást tesz Szlovákiában a magyar miniszterelnök

Hivatalos munkalátogatást tesz pénteken Pozsonyban a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor személyében csaknem 12 év elteltével látogat újra a magyar kormány feje hivatalosan Szlovákiába. Magyar miniszterelnök legutóbb 1999 februárjában volt hivatalos látogatáson Pozsonyban. Ez szintén Orbán Viktor volt, aki akkor első kormányfői mandátumát töltötte. Akkor is és most is mindkét oldalon jobbközép kormányok voltak, illetve vannak hatalmon. Mikulás Dzurinda, Orbán egykori partnere ma az Iveta Radicová vezette szlovák kormány külügyminisztere, s a legerősebb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke.

Míg a Dzurinda-kormánynak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) volt a tagja, addig a Radicová-kabinetben a nem egészen két éve alakult Híd magyar-szlovák polgári párt képviselteti magát. Az MKP akkori, illetve a Híd mai elnöke egyazon személy: Bugár Béla. Az MKP-t a Fidesz akkor is és most is szlovákiai stratégiai partnerének tekintette, illetve tekinti, míg a Híddal hivatalosan nem kommunikál.

Orbán Viktor és Iveta Radicová tárgyalásainak napirendjén szlovák források szerint a magyar-szlovák kapcsolatok, a határon átnyúló együttműködés lehetőségei, a magyar EU-elnökség és a szlovák visegrádi elnökség időszerű kérdései szerepelnek. Biztosra vehető, hogy vitatéma lesz a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar jogszabály, illetve az arra adott szlovák válasz. Ebben a témában a magyar és a szlovák álláspont erősen eltér egymástól.

A miniszterelnökök megállapodást írnak alá egy magyar-szlovák gázvezeték létrehozásáról, amely összekötné Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatait. A magyar-szlovák megállapodás szövegét a két fél illetékesei a múlt héten véglegesítették. A tervezett magyar-szlovák gázvezeték az európai észak-déli gázvezeték része lenne, s ennek létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól.

A már korábban nyilvánosságra került elképzelések szerint a szlovák oldalon 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig 95 kilométernyi gázvezetékről lenne szó, s ennek megfelelően a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozognak. A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá, a konkrét elképzelésekről már tárgyal a szlovák Eurstream, illetve a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.

A magyar miniszterelnök legutóbb tavaly decemberben járt Pozsonyban, amikor Iveta Radicovával ismertette a magyar EU-elnökség programját és célkitűzéseit. Szlovákia teljes mértékben támogatja a magyar EU-elnökséget. Ezt egy hete a szlovák államfő is megerősítette, miután Schmitt Pál magyar elnökkel tárgyalt Pozsonyban.

forrás:MTI

Leave a Reply 405 megnézve, 1 alkalommal mai nap |