< Böngészés > Főoldal / Rendőrségi hírek / Blog article: Közérdekű adatok

| Mobile | RSS

Közérdekű adatok

2011. január 27. | hozzászólás | Rendőrségi hírek

A közadatokat a dokumentumok fül alatt érhetik el.

Általános információk

A közérdekű és a közérdekből nyilvános adatoknak (a továbbiakban együtt: közérdekű adat) a minisztériumok honlapján történő közzétételére vonatkozó kötelezettség az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény, az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény, a közérdekű adatok elektronikus közzétételére, az egységes közadatkereső rendszerre, valamint a központi jegyzék adattartalmára, az adatintegrációra vonatkozó részletes szabályokról szóló 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet, továbbá ezek végrehajtására kiadott rendeleteken alapul.

Amennyiben Ön az egyes minisztériumok kezelésében lévő, azok működésére, tevékenyégére és gazdálkodására vonatkozó adatokat, vagy egy meghatározott közérdekű adatot keres, akkor a „Dokumentumtár” menüpontban találhatja meg azokat. Az itt megtalálható információk a közérdekű adatokra vonatkozó jogszabályokban előírt határidők szerint frissülnek.

A dokumentumtárban a kereső felületet használva egy kulcsszó megadásával, valamint egyes szűkítő kategóriák bejelölésével keresheti meg az Ön számára szükséges adatot, adatcsoportot. A böngésző alkalmazásával pedig a dokumentumtár terjedelmes adatbázisában kutathat.

Más intézmények adatai közt a Közadattárban kereshet.

Tájékoztatás a közérdekű adatok egyedi igénylésének szabályairól

Közérdekű adat vagy közérdekből nyilvános adat (a továbbiakban együtt: közérdekű adat) megismerése iránt bárki – szóban, írásban vagy elektronikus úton – igényt nyújthat be.

A közérdekű adat megismerésére irányuló igények benyújtásának módja

1. Személyesen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Osztályán (1055 Budapest, Szalay utca 16.). Ügyfélfogadás: hétfőn és szerdán 9-14 óra között, pénteken 9-13 óra között.
2. Írásban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Osztálya, 1357 Budapest, Pf. 2 postai címen.
3. Elektronikusan a kozadat@kim.gov.hu címen.

A közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendje

A minisztériumok részére előterjesztett igények elintézéséről az állami vezető által kijelölt, illetve az adattal egyébként rendelkező szervezeti egysége, annak hiányában a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya útján gondoskodik.

Ha az igény előterjesztésekor, vagy az eljárás bármely későbbi szakaszában az állapítható meg, hogy az igényben szereplő adatokat, vagy azok egy részét nem a Minisztérium kezeli, az igény haladéktalanul áttételre kerül az illetékes szervhez az igénylő egyidejű értesítése mellett. Abban az esetben, ha az illetékes szerv nem állapítható meg, az igénylőt erről a Minisztérium értesíti.

A Minisztérium az igénynek a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb a Minisztériumhoz történő beérkezéstől, illetőleg a szóban előterjesztett igény írásba foglalásától számított 15 napon belül tesz eleget. Az igény teljesítésének megtagadásáról és annak indokairól 8 napon belül a Minisztérium írásban vagy – amennyiben az igény elektronikus úton érkezett, vagy az igényben az elektronikus levelezési cím fel van tüntetve – elektronikusan tájékoztatást küld az igénylőnek.

Az igénylőt terhelik az igénylés teljesítésével kapcsolatban az adatokat tartalmazó dokumentum másolatának költségei, amelynek összegét az igénylő kérésére a Minisztérium előre közli.

Jogorvoslat

A közérdekű adatra vonatkozó igény nem teljesítése esetén az igénylő a Fővárosi Bírósághoz (1363 Budapest, Pf. 16 – 1055 Budapest, Markó utca 27.) fordulhat.

A pert az igény teljesítésének megtagadása közlésétől, illetve ennek elmaradása esetén a 15 napos teljesítési határidő eredménytelen elteltétől számított 30 napon belül kell a Minisztérium ellen megindítani.
forrás kormány.hu

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |