< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Magyar Kulturális Fesztivál nyílt Indiában

| Mobile | RSS

Magyar Kulturális Fesztivál nyílt Indiában

2011. január 27. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Több mint húsz eseményből álló Magyar Kulturális Fesztivállal köszöntik az Európai Unió Tanácsa Magyar Elnökségének kezdetét Indiában. Delhi egyik legnagyobb presztízsű kulturális intézményében, az India Habitat Centre-ben 2011. január 20-án megrendezett nyitó rendezvényen a Magyar Állami Népi Együttes negyven művésze adott gálaműsort.

A fesztivált a Delhi Magyar Nagykövetség és a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezi számos indiai partnerintézmény közreműködésével.

Dr. Pálmai Géza nagykövet nyitó beszédében utalt a Magyar Elnökség prioritásaira és hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzat nem csak az Európai Unión belül, hanem annak stratégiai partnerei körében, így Indiában is különösen gazdag kulturális kínálattal kíván megjelenni a magyar elnökség idején. Beszédében kiemelte, hogy a keleti és nyugati kötődéssel egyaránt rendelkező magyar kultúra híd az Európai Unió és fontos ázsiai stratégiai partnerei között.

Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kabinetfőnöke átadta Réthelyi Miklós miniszter üdvözletét, továbbá méltatta a magyar-indiai kulturális kapcsolatok jelentőségét, utalva azoknak a magyar művészeknek és tudósoknak munkásságára, akik jelentősen gazdagították India kultúráját. Beszédében kiemelte, hogy a Magyar Állami Népi Együttes indiai bemutatkozása a Magyar Kultúra Napja alkalmából világszerte zajló ünnepségsorozat jelentős momentuma.

Dr. Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója arra utalt, hogy az EU elnökség idején szervezett Magyar Kulturális Fesztivál egyben a Liszt-évfordulóra is kívánja irányítani a figyelmet.

A zsúfolásig megtelt előadóteremben jelen voltak az indiai politikai, gazdasági, kulturális és tudományos elit képviselői, valamint a diplomáciai testületek tagjai is.

A Magyar Kulturális Fesztivál januártól júniusig tart és több mint húsz programot foglal magába. A Liszt-év jegyében zajló programsorozat kínálatában a klasszikus zenei, jazz és népzenei koncertek mellett kiállítások, irodalmi és filmbemutatók is szerepelnek. A fesztivál keretében programok lesznek Újdelhin kívül számos más indiai nagyvárosban, így Bangalore-ban, Mumbaiban, Punéban és Goán is.

A fél évig tartó fesztivál megvalósulását a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, továbbá a Balassi Intézet és a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa anyagi támogatása tette lehetővé.

forrás:(Kultúráért Felelős Államtitkárság)

Leave a Reply 480 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: