< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A sajtószabadságért tüntettek a Kossuth téren

| Mobile | RSS

A sajtószabadságért tüntettek a Kossuth téren

Ismét a médiatörvény ellen emeltek szót a Parlament előtt csütörtök este azon a demonstráción, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért. A tüntetésen, ahogy két héttel ezelőtt, most is több ezren voltak. A jogszabály ellen demonstráltak Szegeden, Debrecenben, Pécsen és Gyulán is. Jeney Orsolya, az Amnesty International magyarországi igazgatója Budapesten a médiatörvény visszavonására, vagy a sajtó- és véleményszabadság, illetve a tájékozódáshoz fűződő jog figyelembevételével történő módosítására szólította fel a kormányt.

Közölte: a nemzetközi jogvédő szervezet a világ több pontján levelet juttatott el a magyar nagykövetségeknek, hogy ismertesse a jogszabállyal szembeni kifogásait. Ezek között említette, hogy a médiatörvény szükségtelen és aránytalan mértékben korlátozza a szabadságjogokat, homályos fogalmak alapján tesz lehetővé súlyos bírságokat, valamint hogy “kérdéses a médiatanács függetlensége”.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke arról beszélt: a közösségi oldalakon szerveződött demonstráció azt mutatja, a kritikus hangokat nem lehet elhallgattatni. Akarunk-e olyan országban élni, ahol a közszolgálati televízió híradójában szinte csak kormánypárti politikusok szólalhatnak meg? Akarunk-e olyan országban élni, ahol nincs szükség cenzúrára, mert a médiatörvény öncenzúrára sarkall? – tette fel a kérdést, amire a tömeg nemmel felelt.

A jogvédő szervezet vezetője úgy fogalmazott, hogy amíg a hatalom könnyű drog, a kétharmados hatalom különösen erős tudatmódosító. Ez lehet az oka – folytatta -, hogy Orbán Viktor 2002-ben még a sajtószabadságért és a kiegyensúlyozott tájékoztatásért aggódott a közmédiában történt személyi változások miatt, most pedig “cenzúratörvényt” vezet be.

Bodó Balázs médiakutató azt mondta: hálás a médiatörvényért és “a kormányzati ámokfutásért”, mert életre keltette az állampolgári öntudatot és dühöt.

A megmozduláson LMP-s politikus is részt vett, és a HírTV beszámolója szerint az eseményen több szocialista képviselő is megjelent.

A tüntetés végén a szervező Fölkel Róbert azt közölte: március 15-én újabb demonstrációt tartanak. A fővárosi helyszínen kívül négy vidéki városban is demonstrációt tartottak a sajtószabadságért. Szegeden – újságírók becslése alapján – mintegy 200-250-en vettek részt a Dugonics téri demonstráción. A Tegyük hajóra a médiatörvényt mottójú tüntetés szónokai a sajtó ellenőrző szerepének fontosságáról beszéltek, idézve többek között Petőfitől, Vörösmartytól és Adytól, s a médiatörvény visszavonását, átalakítását követelték.

Pécsen mintegy 50-en demonstráltak, a Jókai tér fáinak ágaira papírmadarakat aggattak, amelyekre a médiatörvényről alkotott saját véleményüket írták.

Gyulán a csaknem 50 tüntető előtt Bod Tamás újságíró mondott beszédet, a résztvevők Censored feliratú fénymásolt Magyar Narancs, Népszava és 168 Óra lapokat felmutatva követelték a médiatörvény visszavonását.

Debrecenben a sajtószabadságért gyújtottak gyertyát; a Nagytemplom előtti Kossuth szobornál mintegy 80-100-an demonstráltak. Az internetes levelező rendszeren keringő levél szerint azért hívták gyertyagyújtásra a résztvevőket, hogy a gyertyák fényéből mindenki láthassa: “sokan vagyunk, akik nem kérünk a sötétség és a hallgatás korszakából”. Megfogalmazásuk szerint kiállnak a sajtószabadság mellett, és figyelmeztetni kívánják az Országgyűlést, az Alkotmánybíróságot és a kormányt, hogy nem értenek egyet a szólás és a sajtó szabadságát sértő médiatörvénnyel.

forrás:MTI

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |