< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A közigazgatásnak az állampolgárokat kell szolgálnia

| Mobile | RSS

A közigazgatásnak az állampolgárokat kell szolgálnia

A területi közigazgatás átalakításának szükségességét hangsúlyozta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a Nógrád megyei kormányhivatalban tett látogatásán. Navracsics Tibor – aki Salgótarjánban megtekintette a kormányablakot és részt vett a dolgozók munkaértekezletén is – hozzátette: a közigazgatásban járatos szakemberek között is konszenzus él azzal kapcsolatban, hogy átalakítási folyamatra szükség van.

Az utóbbi évekre kialakult államigazgatási rendszer fenntarthatatlanná vált, töredezetten és rossz hatásfokkal működött. A területi kormányhivatalokat azért is hozták létre, hogy a megyék fókuszpontjai legyenek – emelte ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Mint mondta: a polgárok által szabadon választott önkormányzatok mellett területi szinten szükség van kormányhivatalokra is, melyek feladata, hogy az állami szándékot képviseljék. Az átalakítási folyamat előtt az államigazgatás nem segítette az állampolgárokat. Ügyfélszolgálat helyett sokszor „ügyfélelhárítással” találkozhattunk. A közigazgatás nyűgnek érezte az ügyfelet, és bár számos kísérlet történt az államigazgatás hatékonyabbá tételére, eddig ezek a kísérletek nem voltak sikeresek – tette hozzá.

Dr. Navracsics Tibor szerint olyan közigazgatásra van szükség, ami az állampolgárokat szolgálja.

A miniszter beszélt még a kormánytisztviselői életpálya, az előrejutási és javadalmazási rendszer fokozatos kialakításáról, annak érdekében, hogy a jövőben megérje kormánytisztviselőnek lenni, hiszen ez az egyik erkölcsileg legmagasabb szintű munka, ami az állam szolgálatában és az egész nemzet érdekében végezhető.

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője büszkén beszélt arról, hogy az országban az első kormányhivatal és kormányablak, amit a miniszter meglátogat, pont a salgótarjáni. Elmondta, hogy bár Nógrád megye egyike az ország legkisebb megyéinek, mégis, most úgy érzi, védelmet és támogatást kapnak, nincsenek, mint oly sokszor, indokolatlanul hátrányosabb helyzetben.

Kitért arra, hogy a területi szakigazgatási szervek regionális rendszere eddig nehezen volt átlátható, de az átalakítási folyamat indulása lehetővé teszi, hogy a rendszer egyszerűsödjön, átláthatóbbá válhasson.

Hangsúlyozta: „Az átalakítási folyamatnak köszönhetően a közigazgatást közelebb hozzuk az állampolgárokhoz, egyszerűsödik az ügyintézés rendszere, ezáltal gyorsabbá és kevésbé bürokratikussá válik majd a közigazgatás”.

forrás:kormany.hu

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |