< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Orbán Viktor Pozsonyban tárgyalt

| Mobile | RSS

Orbán Viktor Pozsonyban tárgyalt

2011. január 29. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatának összekötéséről írt alá megállapodást pénteken Pozsonyban Orbán Viktor és Iveta Radicová, a két ország miniszterelnöke.

A tervezett magyar-szlovák gázvezeték az európai észak-déli gázvezeték része lenne, s létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy “a gázvezetékről szóló megállapodás aláírásával megnyitottuk az utat az elektromos vezetékhálózatok – magyar és szlovák – összekapcsolása előtt is”.

A magyar miniszterelnök kifejtette: Magyarország szeretne megállapodni Szlovákiával egy új Duna-híd felépítéséről is Révkomárom-Komárom környékén. “Ha a szlovák fél igent mond, megkezdjük az előkészítést” – jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette: a magyar fél szeretné, ha korszerűsítenék azt a 84 közutat, amely átszeli a magyar-szlovák határt. Ebbe a körbe sorolta az Ipoly-hidakat is.

A magyar és a szlovák kormányfő megállapodott abban, hogy Magyarország és Szlovákia rövidesen tárgyalásokat kezdenek egy kétoldalú kormányközi egyezmény megkötéséről a kettős állampolgárságról.

Orbán Viktor kijelentette, hogy mostani hivatalos látogatásával is erősíteni szeretné a jószomszédi és baráti kapcsolatokat Szlovákiával. “Magyarország és a magyarok azt szeretnék, ha a magyar-szlovák viszony visszatérne a józan ész medrébe” – szögezte le a magyar miniszterelnök.

Véleménye szerint mára kialakult a bizalmi légkör a két ország között, s ez lehetővé tette a gázvezetékek összekapcsolásáról szóló megállapodás aláírását, és segíti a kettős állampolgárság kérdésében kialakult feszültség megoldását is. Megismételte, hogy a magyar állampolgárságot egyéni alapon lehet megszerezni, s érdemes megpróbálkozni a kormányközi egyezség megkötésével.

Orbán Viktor biztosította Radicovát, hogy a magyar állam törődni fog a területén élő szlovák kisebbséggel. A módosított szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját: azután fogja ezt a témát kommentálni, miután Szlovákia elfogadja a törvényt.

A médiatörvényt érintő kérdésre válaszolva Orbán Viktor megismételte a hivatalos magyar álláspontot. Aláhúzta: az Európai Bizottság felvetései nem látszanak “súlyosnak”, s a magyar kormány rövidesen válaszol rájuk. “A magyar médiatörvény megfelel az európai normáknak” – szögezte le.

A magyar miniszterelnököt, aki egynapos hivatalos munkalátogatáson tartózkodik Pozsonyban, fogadta Ivan Gasparovic szlovák államfő is. Orbán Viktor délután Richard Sulík, szlovák parlamenti elnökkel is találkozott.

forrás: kormany.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |