< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Amerika évek óta támogatja az egyiptomi ellenzéket?

| Mobile | RSS

Amerika évek óta támogatja az egyiptomi ellenzéket?

2011. január 30. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A világ vezető politikusai és a nemzetközi sajtó is első helyen foglalkozik az egyiptomi helyzettel.

Összehívta nemzetbiztonsági kabinetjét az amerikai elnök az egyiptomi helyzet miatt. Barack Obama telefonon beszélt Hoszni Mubarakkal, felszólította egyiptomi kollégáját, hogy a hadsereg és a rendőrség tartózkodjon az erőszaktól. „Az erőszak nem ad választ az egyiptomi nép sérelmeire. A vélemények elnyomása pedig soha nem tünteti el őket” – figyelmeztetett az elnök.

Angela Merkel német kancellár sürgette Mubarakot, hogy engedélyezze a békés demonstrációkat és a szabad véleménynyilvánítást. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője azt kérte, hogy az egyiptomi hatóságok késedelem nélkül engedjék szabadon a tüntetéseken letartóztatottakat.

A szaúd-arábiai vezetés viszont betolakodóknak nevezte az egyiptomi tüntetőket, akik destabilizálják az országot. Irán pedig felszólította az egyiptomi kormányt, hogy teljesítse a nép jogos követeléseit.

A nemzetközi sajtó szerint döntőnek bizonyulhat, hogyan lép fel a hadsereg a következő napokban, legalább is erről ír New York Times amerikai napilap. A brit Daily Telegraph pedig úgy értesült, hogy az amerikai kormány már évek óta támogatja a rendszerváltást követelő egyiptomi ellenzékieket.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |