< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Minket is megviselhet a portugál csőd

| Mobile | RSS

Minket is megviselhet a portugál csőd

Az euróövezet várhatóan gyengülő gazdasági aktivitása miatt “vegyesek” a közép-kelet-európai térség növekedési kilátásai, és főleg Magyarország és Csehország szenvedheti meg a valutauniós növekedés esetleges megtorpanását – áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétvégi helyzetértékelésében.

A Moody’s Analytics – a Moody’s Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző és előrejelző szolgálata – új prognózisában közölte: azzal számol, hogy a következő negyedévekben lassulni kezd az euróövezeti növekedés, tekintettel arra, hogy valutauniós tagállamok államháztartásuk konszolidálásának jegyében meredek kiadáscsökkentésbe kezdenek, vagy adókat emelnek, esetleg mindkét módszert egyszerre alkalmazzák.

A ház szerint Magyarország és Csehország különösen érzékeny lehet egy ilyen fejleményre, mivel e két országban a fő gazdasági hajtóerő az export, és az elsődleges kereskedelmi partner az euróövezet.

Csehország kivitelének 50 százaléka, a magyar export 40 százaléka az euróövezetbe irányul – áll a Moody’s Analytics kimutatásában.
hirdetés

Más nagy londoni házak derűlátóbbak a valutauniós növekedési kilátásokkal kapcsolatban, ám szintén további jelentős kockázatokat látnak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza – februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében a vártnál jobb amerikai és euróövezeti gazdasági teljesítmény hatására jelentősen javította a két gazdasági erőcentrumra, és ezzel együtt a világgazdaság egészére érvényben tartott növekedési prognózisát.

A cég 2,7 százalékra emelte az amerikai gazdaság idei növekedésére adott becslését az előző előrejelzésében szereplő 2,2 százalékról, az euróövezetben pedig jelenleg 1,5 százalékos éves növekedést vár 2011 egészére a múlt hónapban jósolt 0,9 százalék helyett. Az EIU londoni szakelemzői ennek együttes hatásaként az előző előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról 4,0 százalékra emelték a világgazdaság egészére adott – vásárlóerő-paritáson számolt – idei növekedési prognózisukat.

A ház szerint ugyanakkor távolról sem múltak el az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos kockázatok.
Kell a portugál mentőcsomag

Az EIU elemzői “gyakorlatilag elkerülhetetlennek” nevezték, hogy Görögország és Írország után Portugália is külső pénzügyi segítség igénybevételére kényszerüljön. A cég szerint a piacon forgó portugál államadósság jelenlegi hozamszintjei “kiárazzák” Portugáliát a tőkepiacokról, és ugyanez érvényes a portugál bankokra is, amelyek finanszírozása változatlanul az euróövezeti jegybank (EKB) likviditási forrásaitól függ.

A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői minap Londonban kiadott forgatókönyvükben szinte ugyanerre a véleményre jutottak. A ház szakértői szerint Portugáliát a piac “régóta a következő dominónak tekinti”, és most már nem az a kérdés, hogy Portugália a görögországihoz és az írországihoz hasonló EU/IMF-mentőcsomagra szorul-e, hanem az, hogy mikor.

Ezek a vélemények egybecsengenek a Moody’s Aanalytics hétvégi londoni elemzésében szereplő prognózissal. A cég szakértői közölték: várakozásuk szerint Portugália “még az (idei) első negyedév vége előtt” segítséget kér az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által létrehozott 750 milliárd eurós pénzügyi mentőalapból.
forrás: index

Leave a Reply 2388 megnézve, 1 alkalommal mai nap |