< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Pörcös malacsült karamellás krumplival

| Mobile | RSS

Pörcös malacsült karamellás krumplival

2011. január 30. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Hozzávalók:

* 1,5 kg bőrös, csontozott karaj
* 3-4 evőkanál durva, jó nagy szemű só
* 3-4 babérlevél
* A karamellás burgonyához:
* 1 kg aprószemű burgonya
* 40 dkg cukor
* 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

A húst jól megmosom, a bőrt átvizsgálom, hogy ne legyen szőr rajta, majd kb. kisujjnyi vastagságban a húsig bevagdalom, lehetőleg elkerülve a húsba vágást. Egy sütőtálba bőrrel lefelé belefektetem, engedek rá annyi vizet, hogy a bőrt ellepje, és betolom a sütőbe az előmelegítési funkció idejére, a sütőt 220 fokra állítom.

Ha letelt az idő, a hús megfordítom, és a durvaszemű sóval a bőrök közét jó alaposan megtömöm, majd behintem a tetejét is (szöszölős munka, de megéri), öntök rá még 1 pohárnyi vizet, a lébe beledobom a babérleveleket, majd kb. 180-200 fokon készre sütöm. A jó pörc titka, hogy a bőr lehetőleg vízszintesen legyen. Sütés közben a lével locsolgatom a bőrt, így ropogósabb lesz.

A húsléből kiveszem a babérlevelet, és besűrítem szósznak.

A meghámozott burgonyát megfőzöm sós vízben, majd egy szűrőben jó alaposan lecsöpögtetem. Egy magas falú lábosban a vajon karamellizálom a cukrot, és kicsit alacsonyabb fokozaton, mint közepes lángon tartva (a karamell épphogy forrjon, de ne kezdjen megdermedni) beleborítom a krumplit, és időnként kavargatva, rázogatva kb. fél óráig a karamellben hagyom, hogy rásüljön.

Párolt lilakáposztával tálalom.
Megjegyzés:

A karamellizálásnál vigyázni kell, fedő alatt rázogatva a legjobb. Mivel a karamell azonnal dermed, az edényeket és kanalakat érdemes azonnal beáztatni, hogy kiolvadjon.

Ez a klasszikus dán karácsonyi vacsora. Aki szereti a különféle ízeket keverve, imádni fogja.
forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 1145 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: