< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rengett a föld Budapesten

| Mobile | RSS

Rengett a föld Budapesten

2011. január 30. | hozzászólás | Közélet

Gyenge földrengést észleltek 18 óra 42 perc körül hazánkban. Három budapesti épületben is károk keletkeztek.
© Georisk

Gyenge földrengést észleltek 18 óra 42 perc körül a Dunántúlon – írta az időkép.hu. A földmozgás 4,7-es erejű volt, és az epicentruma 20 kilométer mélyen volt. A földmozgás többek közt Budapesten, Székesfehérváron és Győrött is észlelhető volt.

Kisebb földrengést jeleztek Budapest több kerületéből. Érezhető volt a földrengés emellett Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról valamint Tatabányáról is. A közösségi oldalakon sokan panaszkodtak, hogy a földrengés után nem lehetett telefonálni.

Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal, ám egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-vel a szombat esti földrengést követően.

Három budapesti panelépületben is kisebb károk keletkeztek a szombat esti földrengésben: a III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek falrepedéseket. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a budapesti helyszínekre már úton vannak a statikusok, a tűzoltók pedig megérkeztek a helyszínre. A III. kerületben a Hollós Korvin Lajos utcában és a Huszti úton álló tízemeletesben keletkeztek károk, a XI. kerületben pedig a Gazdagréti téren lévő lakótelepi épületből jeleztek szerkezeti rongálódásokat.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében több településén is kisebb falrepedéseket jeleztek a tűzoltóknak. Lakossági intézkedésre eddig nem került sor, nagyobb károkról nem érkezett jelentés. Felhívták a figyelmet arra, hogy az embereknek nem kell elhagyniuk a házaikat.

Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér megye és a főváros – eddig innen jelezték a katasztrófavédelemnél, hogy érezték a földrengést. Kárról mostanáig nem érkezett bejelentés – mondta Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A mentőket mostanáig sehová sem riasztották a szombat esti földrengés miatt – mondta a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. A Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű volt a 18 óra 41-kor kitört földrengés, amelynek epicentruma Oroszlánynál, 10 kilométer mélyben volt – mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet Szeizmológiai Főosztályának tudományos munkatársa, Mónus Péter. Hangsúlyozta, hogy ez magyarországi viszonyok közt erősnek számít, utoljára 1985-ben Berhidán volt ekkora rengés. Az komoly károkat okozott az épületekben.

Kisebb erejű földrengés volt szombaton este Délnyugat-Szlovákiában is. A Markíza televízió jelentése szerint háromnegyed hét előtt néhány perccel 3-4 másodpercig földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és néhány más városban is.
Károkról, sérülésekről nincs hír.
forrás:hír24

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: