< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Afrikai Unió: népirtás fenyeget Elefántcsontparton

| Mobile | RSS

Afrikai Unió: népirtás fenyeget Elefántcsontparton

Az elefáncsontparti kormányválság mellett tárgyalnak a Dél-Szudán függetlenné válásáról szóló népszavazásról is.

Addisz Abebában megnyílt vasárnap az Afrikai Unió 16. csúcsértekezlete, amelynek a két legfontosabb napirendi pontja az elefántcsontparti kormányzati válság megvitatása és a dél-szudáni függetlenségi népszavazás döntésének elismerése.

Az etióp fővárosban mintegy harminc államfő gyűlt össze a tanácskozásra, s köztük van díszvendégként Nicolas Sarkozy francia elnök is. A szintén jelen lévő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár figyelmeztette a részvevőket, hogy Elefántcsontparton ugyanolyan népirtás veszélye fenyeget, mint a kilencvenes években Ruandában volt. Afrikának és a nemzetközi közösségnek szilárdan ki kell tartania a választásokat elvesztő elefántcsontparti elnökkel szemben, aki erőszakkal ragaszkodik a hatalomhoz – mondta.

A csúcsértekezlet ötfős elnöki bizottságot fog létrehozni, amely “kényszerítő erejű” döntésre tesz javaslatot Elefántcsontpart ügyében egy hónapon belül. Ban Ki Mun támogatja egy ilyen döntőbizottság felállítását, és azt javasolta a választásokat megnyerő Alassane Ouattarának, hogy tegyen kísérletet egy nemzeti egységkormány megalakítására. A tavaly novemberi elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását “súlyos igazságtalanságnak” tartaná – mondta.

A népirtás veszélye azért fenyeget, mert az elefántcsontparti sajtó egy része gyűlöletkeltő üzeneteket küldözget, és erőszakra uszít a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo elnök nevében. Tanulnunk kell a múlt leckéjéből – mondta a főtitkár, utalva a 800 ezer halálos áldozatot követelő ruandai mészárlásra, amelyet szintén az uszító sajtó készített elő.

Ouattara pártja, az Új Erő nem támogatja a bizottság létrehozását, mert szerinte ez csak haladékot ad Gbagbo elnöknek a manőverezéshez. Szerintük az Afrikai Uniónak egységesen a nyugat-afrikai államok közösségét (ECOWAS) kell támogatnia, amely akár katonai erővel is kész eltávolítani Gbagbót. Erre az egységes támogatásra kevés az esély, mert az AU 53 tagállama megosztott a kérdésben.

A dél-szudáni függetlenséget illetően a szervezetnek az elismerésen túl nincs túl sok tennivalója, mivel a választási bizottság éppen vasárnap jelentette be, hogy a lakosság gyakorlatilag egyhangúlag az országrész önállósulásáról, egy új állam létrehozásáról döntött a népszavazáson. A függetlenség ünnepélyes kikiáltása júliusban lesz. Az unió következő soros elnökévé Egyenlítői-Guinea vezetőjét, Teodoro Obiangot választották meg vasárnap.
forrás:mr1

Leave a Reply 2400 megnézve, 1 alkalommal mai nap |