< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Nem ért egyet az ombudsman Pintér Sándorral

| Mobile | RSS

Nem ért egyet az ombudsman Pintér Sándorral

2011. január 31. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Tudomásul vette, de túl általánosnak találta a belügyminiszter fiatalkorúak őrizetbe vételével és elzárásával kapcsolatos válaszát az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté vasárnapi közleményében tájékoztatnak arról a levelezésről, amelyet a belügyminiszterrel folytatott ebben az ügyben. Pintér Sándor egyebek mellett arról tájékoztatta a biztost, hogy idén a szabálysértési törvény felülvizsgálatát tervezi.

Szabó Máté szerint több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, lehetővé teszi elzárásukat, és ennek időtartamát is meghatározza. Az országgyűlési biztos először véleményt kért a belügyminisztertől ezekről a 2010. augusztus 19-én hatályba lépett új szabályokról.

Pintér Sándor akkor azt válaszolta: ezzel a jogszabállyal az volt a cél, hogy megszűnjön a különbség a fiatalok és felnőttek között a tulajdon elleni szabálysértések jogkövetkezményében. A miniszter szerint a jogalkotó eszköztelen volt a fiatalkorú elkövetőkkel szemben, ráadásul az elzárás a fiatalok személyiségének formálásához is hozzájárulhat.

Az ombudsman nem értett ezzel egyet, szerinte a tizennyolc év alatt a gyermek gyermek, és szabálysértés esetén a gyermekvédelmi rendszernek kell fellépnie. Szabó Máté hangsúlyozta: már a néhány napos elzárás is káros lehet, pszichésen megterhelheti a fiatalt. A biztos ezért azt javasolta a belügyminiszternek, hogy fontolja meg a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételéről és elzárásáról szóló szabályozást. Szabó Máté szerint a törvényt úgy kellene megváltoztatni, hogy az minden 18 év alatti fiatalt gyermeknek tekint és megszünteti a lehetőségét a szabálysértési őrizetbe vételüknek illetve elzárásuknak.

A miniszter válaszában közölte: idén a szaktárca tervezi a szabálysértési törvény teljes körű felülvizsgálatát, és ennek során lehetőség lesz arra, hogy átgondolják az őrizetbe vétel szabályait. Szabó Máté szerint azonban nemcsak az őrizetbe vétel, hanem az elzárás lehetőségét is meg kell vizsgálni.

forrás:MTI

Leave a Reply 1122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |