< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az EU konkrét reformokat vár a magyar kormánytól

| Mobile | RSS

Az EU konkrét reformokat vár a magyar kormánytól

Brüsszel olyan „költségvetési fejleményekre” figyelt fel, amelyek miatt aggódik az EU-biztos.
© Flickr.com

Levélben fordult az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa a magyar kormányhoz – tudta meg a Világgazdaság. Olli Rehn azt kéri, hogy a kabinet erősítse meg elkötelezettségét a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) ajánlásainak betartása mellett, szándékát pedig mielőbb „tartós”, „konkrét” és „specifikus” lépések bejelentésével támassza alá.

Az uniós biztos levelét sajtófőnöke a lapnak azzal indokolta, hogy a bizottság olyan „költségvetési fejleményekre” lett figyelmes, amelyek lehetséges, hogy „nem egyeznek meg” az Ecofin ajánlásaival. Rehn levelére utal az Európai Bizottság egyes tagországok túlzottdeficit-eljárásának aktuális állásáról szóló, január 27-én nyilvánosságra hozott jelentése is.

Ebben a bizottság jelezte, míg ősszel még 4,7 százalékos államháztartási hiányt jósoltak 2011-re, addig jelenleg már 3 százalék alattit jeleznek, ami csak a nyugdíjrendszer átalakítása miatt fellépő egyszeri hatásnak köszönhető. A jelentés figyelmeztet arra, hogy a „strukturális egyensúly” az idén tovább romolhat, jövőre pedig további lépések nélkül ismét 5 százalékra nőhet a hiány.

Oli Rehn szóvivője azt mondta: a kormány már értesítette őket szándékáról, hogy új strukturális és tartós reformokat tartalmazó konszolidációs csomagot jelent be, amely hatása már 2011 után is érződni fog. „Ez pozitív fejlemény. Mindazonáltal előbb értékelni szeretnénk ezeket a lépéseket, és csak utána vonunk le további következtetéseket” – magyarázta Amadeu Altafaj Tardio.

Az Ecofin 2009. július 7-én elfogadott ajánlása szerint az idén „meg kell szüntetni a túlzott hiányt”, azaz annak mértékét három százalék alá kell szorítani. A tanács tavalyra egyébként 3,8 százalékos hiánycélt határozott meg, ezt sikerült is teljesíteni. Jelenleg minden EU-tagállammal szemben folyik túlzotthiány-eljárás, Észtország, Svédország és Luxemburg kivételével.
forrás:hír24

Leave a Reply 282 megnézve, 2 alkalommal mai nap |