< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Havi 75 ezer forintot tudtak félre tenni Orbánék

| Mobile | RSS

Havi 75 ezer forintot tudtak félre tenni Orbánék

Könyvével további 6 milliót keresett a miniszterelnök, párját viszont ingyen vezeti.

Az elmúlt fél évben 6 millió forintot kapott legújabb könyve kiadásáért, ezen kívül 451 ezer forinttal gyarapította feleségével közös bankszámláját Orbán Viktor – derül ki a miniszterelnök legfrissebb vagyonnyilatkozatából, amely az Országgyűlés hivatalos honlapján kívül a kormányfő internetes oldalán is megjelent hétfőn éjszaka. A jogszabályok szerint az országgyűlési képviselőknek minden évbenlegkésőbb a január 1-jét követő 30 napon belül, illetve új Országgyűlésmegalakulásakor kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Fizetés: “törvény szerint”

A miniszterelnök legutóbbi, 2010 nyári vagyonnyilatkozata szerint még 517 ezer forintja volt a felségével közösen, ez mostanra 968 ezer forintra növekedett. A friss nyilatkozatban – a korábbiakhoz hasonlóan – szerepel a XII. kerületi ingatlanrésze, illetve a 2006-ban vásárolt felcsúti ingatlanai, ez utóbbiakat azonban már korábban 50 évre átengedte ingyenes használatra a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Orbán Viktornak a nyilatkozat alapján ezeken felül sem autója, sem más értékes vagyontárgya, sem értékpapírjai nincsenek.

Orbán Viktor a jövedelmei között összeg szerint nem jelölte meg a miniszterelnökként kapott, illetve a képviselői javadalmazását. A nyilatkozat megfelelő helyére annyit írt, hogy a törvény szerint. Miniszterelnöki javadalmazását a miniszterelnökség, képviselői juttatását az Országgyűlés Hivatala fizeti. Orbán Viktor képviselő, miniszterelnök és a Fidesz elnöke is. Pártelnöki foglalkozását nem szünetelteti, de pénzt nem kap érte, mert a Fidesz elnökeként járó javadalmazását határozatlan időre felfüggesztette.

Az Országgyűlés nyári megalakulása óta Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában eseti jövedelemként jelent meg több mint 6,3 millió forint, könyvkiadásból származó jövedelem.

A vagyonnyilatkozatban továbbra is szerepel tartozásként a feleségével 2002-ben közösen felvett 20 milliós hitel még fennálló része is. A nyilatkozat a 2010. december 31-i állapotot tükrözi.

Gyurcsány: bruttó 107 millió

Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő 2010-ben – képviselői juttatásai mellett – több mint bruttó 107 millió forint tulajdonosi osztalékot vett fel az Altus Befektetési Zrt.-től, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Az MSZP korábbi elnökének – feleségével közösen – több mint 62 millió forint jelzáloghitele van, amelyet a kötcsei ház megvásárlására vettek fel.

A szocialista politikus tulajdonában – a kötcsei 267 négyzetméteres lakóház és a hozzá tartozó kert tulajdonjogának fele mellett – továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakás van. A vagyonbevallás szerint a volt miniszterelnöknek sem értékes ingósága, sem autója, sem megtakarítása nincsen.

Nyilvánosak

Hétfőn este 7 óra előtt néhány perccel leadta az utolsó országgyűlési képviselő is a vagyonnyilatkozatát, így valamennyi, 385 aktív képviselő teljesítette kötelezettségét – közölte a Független Hírügynökséggel Rubovszky György. A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők adatai keddtől nyilvánosak, megtekinthetőek az országgyűlés honlapján.

Rubovszky György emlékeztetett arra: a törvény alapján a képviselőknek minden év december 31-ét követő harminc napon belül le kell adniuk a vagyonnyilatkozatukat, amelyhez csatolni kell a közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatait is. Mivel a 30. nap vasárnapra esett volna, ezért a határidő hétfőn éjfélre módosult – tette hozzá a mentelmi bizottság elnöke.

Forrás atv.hu, FH

Leave a Reply 711 megnézve, 1 alkalommal mai nap |