< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Már nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

| Mobile | RSS

Már nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

2011. február 1. | 1 Hozzászólás | Közélet

Nem számolnak be jelentős változásokról a miniszterelnök, a pártelnökök és frakcióvezetők többségének vagyoni helyzetében az Országgyűlés honlapjára keddre virradó éjszaka felkerült képviselői vagyonnyilatkozatok. Nincs tartozásuk azoknak a parlamenti képviselőknek, akik egyben kormánytagok is. Nézzen bele a miniszterelnök és az egyes pártelnökök, frakcióvezetők, kormánytag képviselők vagyonnyilatkozataiba!
Már nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

A miniszterelnök, pártelnökök és frakcióvezetők:
Orbánnak nincs megtakarítása, és autója sem
Lázár könyvkiadásból hatmillió forintos jövedelemre tett szert
Mesterházynak még megvan a Honda motorja
Vona Gábornak még van diákhitele
Semjénnek családi ajándékból származó antik bútorai vannak
Harrach Péter egy osztatlan közös erdő tulajdonosa
Schiffernek 5 millió 433 ezer forint hitele van
Fazekas Sándor Toyota Corollával jár
Hende Csabának miniszeri fizetése mellett nincs más jövedelme
Matolcsynak nincs tartozása
Navracsics miniszteri jövedelme havi bruttó 1,1 millió forint

Orbánnak nincs megtakarítása, és autója sem
Nem változott jelentősen Orbán Viktor vagyona tavaly június óta: a miniszterelnöknek továbbra is Budapesten és Felcsúton vannak ingatlanjai. A politikus Fidesz-elnöki fizetését szünetelteti. Újdonság ugyanakkor a kormányfő könyvkiadásból származó hatmilliós jövedelme.

Orbán Viktor – a honlapján hétfőn este közzétett vagyonnyilatkozata szerint – továbbra is felerészben tulajdonosa a feleségével közösen 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Ezen túlmenően a miniszterelnök feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5.035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak.

Értékpapírban, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása és autója nincs a politikusnak. A házastársával közös számlán több pénz van, mint tavaly júniusban, amikor legutóbb nyilatkozott vagyonáról Orbán Viktor: akkor 517 ezer forintot tüntetett fel, most 968 ezret. Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része.

Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését. A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette. Mindemellett volt 6,3 millió forint könyvkiadásból származó eseti jövedelme.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a honatyák minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a törvény melléklete szerinti vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni. Ezen kívül az Országgyűlés megalakulása után is vagyonnyilatkozatot kell tenniük, ez legutóbb tavaly júniusban volt.

A vagyonnyilatkozathoz csatolni kell a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatát is. E kötelezettségnek hétfő estig a 2010. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően kell eleget tenni.

Lázár könyvkiadásból hatmillió forintos jövedelemre tett szert

Lázár János, a vezető kormánypárt frakcióvezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi teleknek és az azon álló 160 négyzetméteres háznak. Emellett 11 – összesen több mint 40 hektárnyi – szántóval rendelkezik Mártélyon, Mindszenten és Hódmezővásárhelyen. Autója nincs.

A védett műalkotások között a politikus feltüntet egy kéziratot, amelyre tavaly tett szert. Az egyéb, darabonként vagy készletenként a mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó értékű ingóságok között szerepeltet ugyancsak tavaly vásárolt műtárgyakat, festményeket.

Van 18 millió forintnyi kötvénye és egy 6,8 millió forintos összegű életbiztosítása. Tavaly júniusi vagyonnyilatkozata szerint akkor értékpapírban hatmillió, életbiztosításban ötmillió forint megtakarítása volt.

A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze most 1,6 millió forint, pénzintézeti számlakövetelése pedig 1,1 millió. Pénzintézettel szembeni tartozása 6 millió forintról 5,2 millióra csökkent, míg magánszemélyekkel szembeni tartozása 14-ről 6 millióra.

Havi bruttó jövedelme hódmezővásárhelyi polgármesterként 545 ezer forint. Emellett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsága utáni havi jövedelem 82 ezer forint, földbérleti díjból pedig időszakosan 2,5 millió forint. Lázár Jánosnak egy alaprészjegye van a Fontana Credit Takarékszövetkezetben.

Mesterházynak még megvan a Honda motorja
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője változatlanul kilenc ingatlan — köztük egy óbudai panellakás és egy alsóörsi vízparti telek — tulajdonosa. Van három rétje — a legnagyobb 832 négyzetméter ugyancsak Alsóörsön — és 230 négyzetméter szántója a szintén a Balaton északi partján fekvő Lovason. Tulajdonosa két veszprémi garázsnak is. Hivatalból egy Audi A6-ossal jár, saját autója nincs, de megvan a 2001-ben vásárolt Honda motorja.

Mesterházy Attilának vagyonnyilatkozata szerint hétmillió forint készpénze van — eggyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Tartozása nincs. Nagy értékű ingóságként részben ajándékba kapott herendi porcelánokról számol be. Pártelnökként havi bruttó 282 ezer forintot keres, képviselői tiszteletdíja 510 ezer forint, amelyet 487 ezer forint választókerületi pótlék egészít ki.

Vona Gábornak még van diákhitele
A Jobbik elnök-frakcióvezetőjének anyagi helyzete lényegében nem változott az utolsó, 2010 júniusi vagyonnyilatkozatának leadása óta. Vona Gábor továbbra is 50 százalékban tulajdonosa egy 2003-ban vásárolt, Budapest III. kerületi 65 négyzetméteres lakásnak. Emellett 2,5 millió forint lakáshitele van, a diákhitel-tartozása viszont fél év alatt 30 ezer forinttal – 540 ezer forintra – csökkent. Emellett még mindig 50 százalékban tulajdonosa a Magyar Hírek Kft.-nek. Az ellenzéki pártelnöknek sem autó, sem egyéb jármű nincs a nevén.

Semjénnek családi ajándékból származó antik bútorai vannak
Semjén Zsolt KDNP-elnök vagyoni helyzete az elmúlt évek bevallásai alapján alig változott, továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres, és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. Emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem történt változás, a politikusnak vannak többek között családi ajándékból származó antik bútorai, de autója nincs.

A mindenkori képviselői alapdíját meghaladó hathavi összegű készpénz között tüntetett fel 1,5 millió forintot. A politikus tovább törlesztette a pénzintézet felé való tartozását, ebben a rovatban a tavalyi négy millióval szemben mintegy 1,9 millió forint tartozás szerepel. (Semjén Zsoltnak a 2009-es adatok szerint egy 7,3 millió forintos hiteltartozás fele része volt az övé.) Gazdasági társaságban nincs részesedése.

Harrach Péter egy osztatlan közös erdő tulajdonosa
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egy 1988-ban vásárolt 76 négyzetméteres társasházi lakás mellett egy budakeszi zártkerti ingatlan tulajdonosa felerészben, továbbá ajándékozás révén egy osztatlan közös erdő tulajdonosa Kisnémediben. Havonta saját jogon nyugdíjat kap, más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincsen.

Schiffernek 5 millió 433 ezer forint hitele van
Schiffer András egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakással rendelkezik, amit még 2004-ben vásárolt. Az LMP frakcióvezetőjének gépjárműve és megtakarítása nincsen. A más szerződések alapján fennálló pénzkövetelések rovatba 5 millió 973 ezer forintot tüntetett fel. A képviselő a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosaként éves szinten bruttó 4,15 millió forint osztalékjövedelmet könyvelhet el. Az ügyvédi iroda tulajdonjogának az 50 százalékával rendelkezik.

A politikusnak a vagyonnyilatkozat alapján 5 millió 433 ezer forint hitele van. Az iratban feltünteti a képviselői laptopját, amely valamivel több, mint 388 ezer forintot ér.

Fazekas Sándor Toyota Corollával jár
Fazekas Sándor nevén egy 600 négyzetméteres telken álló, közel 106 négyzetméteres karcagi ház van. A vidékfejlesztési miniszter a tulajdonrész felével rendelkezik. Szintén Karcagon van egy 2.000 négyzetméteres telke is, amin egy 48 négyzetméteres gazdasági épület áll. Birtokol több szántót, egy 31.826, egy 69.100 és egy 12.770 négyzetméteres terület fele, illetve egy 5.268 négyzetméteres szántó egyharmada az övé. Feltüntetett még egy 3.252 négyzetméteres karcagi ingatlant, amely teljes egészében a nevén van.

A politikus rendelkezik egy 47 négyzetméteres budapesti lakás egyötöd részével is. A miniszter Toyota Corollával jár és 6.000 kötetes könyvtára van. Takarékbetétben elhelyezve 500 ezer forintnyi megtakarítással rendelkezik, tartozása nincs. Miniszterként havonta 1,1 millió forintot keres.

Hende Csabának miniszeri fizetése mellett nincs más jövedelme
Hende Csaba megközelítőleg 1,1 millió forintos havi bruttó miniszteri fizetése mellett más jövedelemmel nem rendelkezik. Mintegy 8 millió forint pénzintézeti és további 1,8 millió forint más jellegű követelést mutat fel vagyonnyilatkozatában, tartozása nincs.

A honvédelmi miniszter Szombathelyen egy 130 négyzetméteres lakóház mintegy 60 százalékának tulajdonosa, Budapesten pedig egy 220 négyzetméteres lakóház egynyolcadát birtokolja, emellett tavaly Vaskeresztesen egy 1.200 négyzetméteres szőlő negyedét szerezte meg örökléssel. Hende Csaba tulajdonosa egy 2002-es évjáratú Mitsubishi Carisma gépkocsinak, juttatásként pedig egy 388 ezer forintos szolgálati laptopot vett fel.

Matolcsynak nincs tartozása
Matolcsy György miniszteri állásából havi 1 millió 62 ezer forint adóköteles jövedelemre tesz szert, amit havi bruttó 248 ezer forintos képviselői díjazással egészít ki. A tárcavezető vagyonnyilatkozatában hat havi képviselői alapdíján felül 1,2 millió forint készpénzt, valamint 3 millió forint pénzintézettel szembeni követelést tüntetett fel, míg további 14 millió forintra más szerződés alapján jogosult.

A nemzetgazdasági miniszternek bevallása szerint semmilyen tartozása sincs. Matolcsy György kizárólagos tulajdonában tudhatja a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.-t, emellett 1985 óta birtokában van egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi ház, amelyet fele-fele részben örökölt, illetve vásárolt, illetve 2004-ben örökléssel szerzett egy 22 négyzetméteres, csopaki társasüdülőt. A tárcavezető sem fővárosi ingatlannal, sem egyéb nagy értékű ingósággal nem rendelkezik.

Navracsics miniszteri jövedelme havi bruttó 1,1 millió forint
Navracsics Tibor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 138 négyzetméteres budakeszi lakóháznak, amelyet 2009-ben vásárolt, valamint egy 2006-ban vett Renault-nak. Más ingatlanja, gépjárműve, megtakarítása nincs a miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Pénzintézettel szembeni tartozása tavaly júniusi vagyonnyilatkozatához képest mintegy másfél millióval csökkent, jelenleg 10,3 millió forint. Magánszemélyekkel szembeni tartozása is kevesebb, mint fél évvel ezelőtt: 6-ról 4 millióra csökkent. Navracsics Tibor miniszteri jövedelme havi bruttó 1,1 millió forint.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a honatyák minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a törvény melléklete szerinti vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni. Ezen kívül az Országgyűlés megalakulása után is vagyonnyilatkozatot kell tenniük, ez legutóbb tavaly júniusban volt.

A vagyonnyilatkozathoz csatolni kell a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatát is. E kötelezettségnek hétfő estig a 2010. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően kellett eleget tenni.
forrás:google

Leave a Reply 656 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: