< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Újabb géneket hoztak összefüggésbe a Parkinson-kórral

| Mobile | RSS

Újabb géneket hoztak összefüggésbe a Parkinson-kórral

2011. február 3. | hozzászólás | Kultúra

Kutatók öt újabb génváltozatra bukkantak, melyek összefüggésbe hozhatóak a Parkinson-kór kialakulásával

Egy nemzetközi tudományos konzorcium öt újabb génváltozatot talált, melyek összefüggésbe hozhatók a Parkinson-kór kialakulásával, tizenegyre emelve ezzel a betegséghez kapcsolható variánsok számát – közölték a The Lancet című brit orvosi folyóiratban szerdán ismertetett tanulmányban.

1997-ig, az első genetikai háttérre utaló megállapításokig a Parkinson-kórt nem örökletes, hanem egyértelműen környezeti eredetűnek tartotta az orvosi közmegegyezés. A mostani öt génváltozatra brit, német, francia, izlandi, holland és amerikai kutatók bukkantak rá.

A DNS-molekula apró eltéréseinek egyike sem felelős önmagában ezért az idegrendszert érintő összetett betegségért, ám más génváltozatokkal együttesen növelik kialakulásának kockázatát. A vizsgálatba bevont páciensek közül annál az ötödnél, akiknél a legnagyobb számban fordultak elő a szóban forgó változatok, két és félszer nagyobb eséllyel fejlődött ki Parkinson-kór, mint a résztvevők azon ötödénél, akiknél a legkevesebb bukkant fel a génváltozatok közül.

A Parkinson-kór a motorikus rendszer rendellenessége, amely elsődlegesen 50 év fölötti embereket érint. Olyan súlyos remegéshez, merevséghez és egyensúlyzavarhoz vezethet, amely gondot okoz az érintetteknek a járásban, beszédben és alapvető napi feladataik elvégzésében is. A betegségnek jelenleg nincs ismert gyógymódja, bár az állapot egy dopaminhelyettesítővel enyhíthető.

Forrás: hirado.hu/MTI

Leave a Reply 167 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: