< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Magyarország érdekelt az erős, határokon átívelő együttműködésekben

| Mobile | RSS

Magyarország érdekelt az erős, határokon átívelő együttműködésekben

2011. február 5. | hozzászólás | Közélet

2011. február 3-4-én rendezik meg a 4. Európai Régiók Közötti Együttműködési Fórumot, amelynek idén Budapest ad otthont. A Budapest Kongresszusi Központban lezajló kétnapos rendezvényt Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az eseménysorozat nyitó előadását Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos és Mercedes Bresso, a Régiók Bizottságának elnöke tartották. Közlemény

Nyikos Györgyi köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország érdekelt az erős, határokon átívelő együttműködésekben, mert az ország központi fekvése révén több régiók közötti fejlesztésben is szerepet játszik. Az európai régiók tapasztalatcseréjét elősegítő INTERREG IVC program lehetővé teszi a magyar régiók számára, hogy az Európai Unió bármely régiójával együttműködjenek. A helyettes államtitkár asszony megnyitójában kiemelte, hogy a területi együttműködési programok nagymértékben hozzájárultak a kohéziós politika sikeréhez és a területi kohézió céljának megvalósításához. Fontos ezért, hogy e programok a 2013 utáni kohéziós politikának is építőelemei legyenek. A budapesti konferencia egyik meghatározó feladatának nevezte a meglévő projektek és tapasztalatok hatékonyabb felhasználását és alkalmazását a következő időszak kohéziós politikájában.

A magyar EU-elnökségi prioritások kapcsán Nyikos Györgyi elmondta, hogy hazánk célja a kohéziós politika jövőjével kapcsolatos vita előmozdítása a tagállami álláspontok feltérképezésének segítségével, valamint a vita magas politikai szintre történő emelésével.

Előadása végén Nyikos Györgyi arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa csak akkor lehet sikeres és versenyképes szereplője a világgazdaságnak, ha tagállamai és régiói folyamatosan együttműködnek egymással. Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak az európai területi együttműködési programok, és ezen belül a régiók közötti tapasztalatcserét szolgáló INTERREG IVC Program.

Az INTERREG IVC program utolsó pályázati felhívása már nyitva áll a pályázók részére, melynek keretében közel 100 millió euró forrásra pályázhatnak a partnerek. A 4. Interregionális Együttműködési Fórum célja, hogy a potenciális partnerek találkozzanak egymással, és értesüljenek a pályázással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról.

forrás:(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: