< Böngészés > Főoldal / Riport / Blog article: Szeretnénk, ha szeretnének..

| Mobile | RSS

Szeretnénk, ha szeretnének..

2011. február 6. | hozzászólás | Riport


Ráhel találkozott egy férfival, aki beleszeretett, s kész volt hét évig dolgozni az apjának, hogy megkaphassa Ráhel kezét! Az esküvő estéjén az apa Leát adta férjhez Ráhel helyett. Mikor a férj felfedezte mi történt, tiltakozott. Az após elmagyarázta, hogy az idősebb lányt szokás előbb férjhez adni! Lea bánatos volt mivel látta, a férje minden gyöngéd vonzalmát Ráhelnek adja. Ráadásul nem mesélhetett romantikus történeteket az udvarlásról sem az esküvőről. Mennyire vágyott rá, úgy szeressék mint Ráhelt.

Napjainkban sokan vannak, akik valamelyest át tudják érezni Lea helyzetét. Mindnyájunkban mélyen gyökeredzik a vágy a szeret iránt. Valószínűleg egy házastársra vágyunk, aki majd szeret, babusgat bennünket. A szüleink, a gyermekink, a testvéreink, a barátaink szeretete is fontos számunkra!
Kisgyermek korunk óta halljuk azokat a történeteket, amiben két jelentős ember egymásba szeret, s boldogan élnek… Énekesek dalolnak érzelmektől túláradó hangon a szerelemről, s a költők magasztalják a szerelmet.
Egy kutató azonban azt írta:„nincs még egy olyan tevékenység, még egy vállalkozás, amelyben olyan hatalmas reményekkel s várakozással fogna bele, de amely olyan gyakran kudarcba is fullad, mint a szerelem”. Tartós boldogság helyett csak fájdalom származik belőle!
Számos országban a házasságok 40%-a felbomlik! A megmaradottak közel sem boldogok! Számtalan országban az egyszülős, s a problémás családok száma is megnőtt s ezeknél, családoknál a gyerekek is szenvednek. Ám nekik lenne szükségük a meleg, szeretet teljes családi légkör nyújtotta biztonságra! Hová lett a szeretet? Miért nehéz igaz szeretettre találni?
A szerelem dolgában bőven el vagyunk látva tanáccsal! Terapeuták, tanácsadók útmutatást nyújtanak nekünk. A televíziós talkshow-k is gyakran foglalkoznak evvel a témával.
Az interneten rengeteg weboldal ígéri, megmutatja, hogyan lehet rátalálni a szerelemre. Pl. Csodálatos és hihetetlen titkok birtokába, fogsz jutni, mondják, s a „szerelemdoktoroktól” fogsz tanulni nem is beszélve a pszichoterapeuták, pszichológusok s asztrológusok tanácsaitól.
A szerelemről szóló könyvek s folyóiratok nagyon kelendőek. Néhányuk elrugaszkodó ígéreteket tesz. Egy könyv például, azt állítja, megmutatja, hogyan szerezheted meg bárki szerelmét. Egy másik azt ígéri, hogyan találhatod meg a tökéletes társat, mindösszesen egy hónap leforgása alatt. Van egy másik könyv, ami azt állítja, – kilencven nap alatt megtalálod mindörökre a szerelmet.
A legtöbb tanácsnak ára van! S sokan kétszer is fizetnek érte. Először pénzben, később érzelmileg, amikor a tanácsról kiderül, rossz volt, s ezért nem úgy alakult ahogy vártad.

Álomvilág vagy valódi szeretet,
Valamilyen mértékben a legtöbbünkre hatással van a média! Egy kutató ezt írta” a szórakoztató kultúra – a filmek s a televízió, a könyvek, s folyóiratok, a rádió és a zenei felvételek, a reklámok még a hírek is – egészen kiskorunktól kezdve bombáz minket a tündérmesébe illő s a köztudatba mélyen beleivódott sablonos szexel, szerelemmel és romantikával”
„tömegtájékoztató eszközök ábrázolta szex, szerelem, romantika legtöbbször irreális elvárásokat ébreszt bennünk, vagy megerősíti a már meglévőket, s ezeket a legtöbbünk nem képes teljesen figyelmen kívül hagyni. Elégedetlenné tesznek minket a valódi társunkkal, s önmagunkkal szemben is”
Igen, a könyvek, a filmek, s a zeneszámok ritkán adnak valósághű képet a szeretetről. Céljuk, elsősorban nem az oktatás, hanem a szórakoztatás! Ezért sorra íródnak az illúzióval, romantikával telített történetek, mert ezekből származik a nyereség! Sajnos könnyű az ilyen fantázia világot összekeverni a valósággal! Ezért az emberek gyakran csalódottak, ha a kapcsolataik nem olyanok, mint a kitalált szereplőké.

Szerelem a mesében és igaz szeretet.
Akár könyvről, filmről vagy színdarabról legyen szó, maga a történet lehet más, ám felépítése – alapelemeknek – nem sokat változik. A Write folyóirat kijelenti: „a romantikus történetek legtöbbször ugyanazt a sémát követik. Ennek meg van az oka. >> egy fiú találkozik egy lánnyal/a fiú elveszíti a lányt/ a fiú visszaszerzi a lányt>> a séma jól bevált. Az olvasók újra meg újra elolvasnak ilyen történeteket, mindegy mi a keret, vagy melyik korban játszódik.”
Nézzük meg közelebbről a népszerű sémát.

Egy férfi találkozik egy nővel: avagy egy jóképű herceg találkozik egy gyönyörű hölggyel, s egymásba szeretnek. Egy sikeres írónő azt tanácsolja, akik szeretnének szerelmi történeteket írni, hogy a „pár”az első találkozásakor jöjjön rá az olvasó, ez a két lélek összetartozik”. A szerelem első látásra azt sejteti, – az igazi szeretet csak egy érzés, egy mindent elsöprő érzelem, mely a hatalmába kerít, mikor találkozol a tökéletes társsal. Az ilyen szerelem a pillanat műve, nincs szükség erőfeszítésre! Sem arra, hogy megismerd a másik személyt. A valódi szeretet sokkal több egy érzésnél! Természetesen érzelmekről van szó, ám a szeretet egy nagyon mély emberi kötelék, mely alapelveken és értékeken alapszik! Továbbá, időre van szükségünk, hogy megismerjünk valakit. Már az első pillanattól tudjuk, megtaláltuk a tökéletes társat, s ennek mindig csalódás a vége! Miért? Mert meseszerű! Ha azonnal ráfogjuk, hogy ez igazi szerelem, előfordulhat, mégsem úgy van! Nem vesszük észre, az erre utaló jegyeket.
A jó házastárs kiválasztásakor többre van szükség egy erős benyomásnál, melyet a hirtelen lángra lobbant érzelmek keltenek bennünk. Ezért ne siess! Annál is inkább, mivel számos vizsgálat is megmutatja, ki rosszul választ házastársat, annak csökkenhet a munkateljesítő képessége.

A férfi elveszíti a nőt, avagy egy álnok gróf elrabolja a gyönyörű hölgyet, s elmenekül vele a kastélyból. A herceg a veszélyeket vállalva elindul, hogy megtalálja a lányt.
Az Amerikai Romantikus Írók egyik szóvivője megjegyzi „elengedhetetlen, hogy a szerelmes regény fő cselekménye arról szóljon, – két ember egymásba szeret, s küzdenek a kapcsolatukért”.
A legtöbb regényben a kapcsolatot sikerül megőrizni. Ezt minden olvasó tudja! A pár túljut az akadályon, amit általában a környezete állít.
A valós életben vannak kívülről jövők s belülről fakadó problémák! Gondot okozhat például a pénz, állás, a rokonok s a barátok. Akkor sem könnyű, ha a partner nem olyan, mint elképzeltük. Regényekben a jellemhibák általában jelentéktelenek, a valós életben azonban nem mindig. Csak két ember közt van igaz szeretet. Nem fognak erőfeszítések nélkül túljutni a próbákon, a nézőpontbeli, neveltetésbeli, akaratbeli s személyiségbeli különbözőségeken. A szeretethez hozzátartozik az együttműködés, az alázat, a szelídség, a türelem, s a hosszú tűrés is. Ezek a tulajdonságok, nem jönnek mindig könnyedén s természetesen.

A férfi visszaszerzi a nőt, avagy a herceg megmenti a gyönyörű hölgyet, s elűzi a grófot.
A pár egybe kel, s boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Egy szerkesztő, ki szerelmes regényeken dolgozik, azt tanácsolja a leendő íróknak, – boldogan éltek, míg meg nem haltak befejezésre feltétlen szükség van.
Az olvasót meg kell nyugtatni a felől, – a pár együtt van, s boldogok. A szerelmes regények írói nem sűrűn ábrázolják a szereplőket több évi házasság után. Addig több nézeteltérés s egy sor egyéb probléma és nehézség teszi próbára a házasságot. A válási statisztikák is mutatják, – a házasságok hosszútávon nem állják ki a próbát!
Igen, a mesében a szerelem viszonylag egyszerű. A valóságban tenni kell valamit érte! Ha megérted a különbséget a kettő között, nem lesznek naiv, irreális elvárásaid! – s nem fogod elhamarkodottan elkötelezni magad, amit később megbánhatsz.

Hogyan találhatsz igaz szeretetre?

Mit tegyél, hogy szeretetre lelj, s szeretni való legyél, és nem csak romantikus értelemben. Gazdagodj meg? Legyen megnyerőbb a külsőd?
Gyakori a férfiaknál, mind nőknél, hogy keresik a megoldást, mert hisznek a reklámoknak, a médiáknak! Normális – helyes is, ha törődünk a külsőnkkel. A testi szépség is mulandó. Nem tesz elválaszthatatlanná két embert a gazdagság sem, a mások iránti önzetlen szeretet már inkább! Legyetek adakozók, s nektek is adni fognak. Röviden: – ha szeretnéd, hogy szeressenek, szeres Te is.
-oil

Leave a Reply 789 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: