< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Zsidókat ment menteni, kémkedésért lecsukták a kommunisták

| Mobile | RSS

Zsidókat ment menteni, kémkedésért lecsukták a kommunisták

A kubai rezsim most egy katonai kórházban tartja a férfit.

A vádak szerint mobiltelefonokat, számítógépeket és egyéb kommunikációs eszközöket osztogatott Kubában az ellenzék képviselői között egy amerikai férfi, akire húszéves börtönbüntetést kért a kubai ügyészség, írja a Granma című kubai napilap. A 61 éves Alan Grosst, aki a gyanú szerint kémkedett is, korábban több mint egy éven keresztül tartották börtönben vádemelés nélkül, most egy katonai kórházban van, súlya 41 kilogramm.

Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház azonnal elítélte a kubai terveket, és Gross azonnali szabadlábra helyezését követelte. Leszögezték, hogy Gross azért tartózkodott Havannában, mert a kubai zsidó közösségnek hozott segítséget. A férfi a külföldi országoknak gazdasági fejlesztési segítséget nyújtó Development Alternatives nevű amerikai szervezet szerződéses alkalmazottja volt. A Development Alternatives az amerikai kormány nemzetközi segélyügynökségének (USAID) alvállalkozójaként vett részt a kubai “civil társadalom megerősítését” célzó programban, és Gross így került Kubába, ahol többször is járt, korábban semmi problémája nem volt a hatóságokkal.

A Gross-ügy erősen visszavetette az amerikai-kubai kapcsolatokban megindult lassú léptékű haladást. Washington arra figyelmeztetett, hogy amíg nem engedik szabadon Grosst, nem tesz nagyobb kezdeményezést a kétoldalú viszony javítására.

forrás:atv/FH

Leave a Reply 296 megnézve, 1 alkalommal mai nap |