< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: FIZIOGNÓMIA, AZAZ ARCELEMZÉS – MIRŐL IS ÁRULKODIK?

| Mobile | RSS

FIZIOGNÓMIA, AZAZ ARCELEMZÉS – MIRŐL IS ÁRULKODIK?

2011. február 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Fiziognómiának nevezzük az arcelemzés tudományát, amely az emberi arc és a jellem összefüggéseit vizsgálja.

Kerek orca, ovális pofi, kúp alakú arc, négyszögletes, háromszögletes…

A XVIII. sz. végén és a XIX. sz. elején a frenológia mellett (a koponya formájának tanulmányozása) rendkívül népszerű tudományág volt, bár már akkor sem számított új keletű dolognak, hiszen már Arisztotelész is foglalkozott vele, és Kínában az arc tanulmányozása nagy tiszteletben álló tudománynak számított.

A hagyományos fiziognómiát akkoriban rengeteg támadás és kritika érte, mivel úgy találták, hogy nincsen tudományos alapja, és csak megérzésekből táplálkozik.

Azóta a tudományos kutatások alátámasztották, a külső testi jegyek és bizonyos lélektani folyamatok között valóban van összefüggés, az arcvonásokban és az arcjátékban (mimika) láthatóak a lelki történések.

A fiziognómiában többféle osztályzás is ismeretes. A legnépszerűbb öt típust különböztet meg, és gyakran igen találó jellemzést nyújt.

Miről árulkodik az arcforma?

A következő önismereti teszt elvégzéséhez keress magadról egy szemből készült fényképet, vagy állj a tükör elé és vizsgáld meg az arcodat. (Ha a hajad hosszú vagy az arcodba lóg, akkor kösd hátra!)

A következő arányokat figyeld meg az arcodon:

* homlokszélesség: a halántékok közötti távolság

* arcszélesség: a pofacsontok közötti távolság

* állszélesség: az állkapocs szélessége félúton az állcsúcs felé

Kerek arc

A pofacsontok közötti távolság a legnagyobb, a homlok és az áll megegyezik az arc hosszával.

Rendkívül aktív, lendületes, szenvedélyes ember, de kissé talán kapkodó. Az apró részletek kidolgozásához kevesebb a türelme. Realista szemlélet jellemzi, elveihez ragaszkodik, bár néha kissé önfejű lehet. Alapvetően magabiztosságot sugároz, ami eltúlzott formájában a másokon való uralkodásba nyilvánul meg. Legjobb formájában azonban nagyvonalú és megértő.

Ovális arc

A homlok és az állkapocs szélessége megegyezik, az arccsont viszont szélesebb és az arc hosszabb.

A szangvinikus ember tulajdonságait tükrözi. Mozgékonyság és fogékonyság jellemzi. Érdeklődése és hangulata változékony. Mindenre azonnal reagál, szalmaláng természet, de amilyen lobbanékony, olyan gyorsan meg is nyugszik. Sokoldalú, aki mindenbe belekap, de semmiben nem mélyed el igazán. Nem elég állhatatos és kitartó, így gyakran félbehagyja, nem fejezi be, amit elkezdett. Inkább intuitív módon, ösztönös megérzéseire alapozva cselekszik, mint tudatosan.

Kúp alakú arc

A szélességi adatok felfelé csökkenek.

Józan, gyakorlatias gondolkodású ember, aki két lábbal áll a földön. Csak annak hisz, amit maga is megtapasztalt, képzelőereje gyengébb. Szereti a jól körülhatárolt, kiszámítható dolgokat. Tiszteli a tekintélyt, és a hagyományos értékrendet követi. Kötődik az anyagi dolgokhoz, élvezi az életet: szeret enni, inni, dőzsölni, értékeli a luxust. Kényelemszerető, bár olykor kissé lusta lehet, de alapvetően jó kedélyű ember.

Négyszögletes arc

A homlok, az állkapocs és a pofacsont szinte egyforma széles. az arc szélessége megegyezik az arc magasságával.

Igazán szorgalmas, kitartó állhatatos személyiség. Amibe belekezdett, azt be is fejezi. Módszeresen és megbízhatóan halad célja felé. Hajlamos kissé sarkosan, vagyis feketén-fehéren látni a világot, mindenről határozott véleménye van. Igazságérzete nagy, jó kritikai érzékkel rendelkezik, bár időnként túlzottan is ítélkező. Jó gyakorlati és technikai érzékkel rendelkezik, kíváncsisága, érdeklődése egyes területekre irányul.

Háromszögletű arc

A homlok és az arc széles, az áll kicsi és hegyes.

Fegyelmezetlen, ösztönös, kalandvágyó és lázadó természettel bír. Gyakran hasra ütésszerűen hoz döntéseket, hajlamos a lázadásra. Jó szellemi képességekkel és nagy képzelőerővel, fantáziával van megáldva. Tehetséges, ügyes és agyafúrt ember, akinek remek ötletei vannak, ám a kivitelezésben, a tevei megvalósításában kissé megbízhatatlan, mert nem elég következetes és kitartó. Bár humora kissé szarkasztikus, de rendkívül szellemes és szórakoztató személyiség.

forrás:dr. Esterházi Orsolya

Leave a Reply 1663 megnézve, 1 alkalommal mai nap |