< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán megszorításokat készített elő

| Mobile | RSS

Orbán megszorításokat készített elő

A miniszterelnök beszédét elemezte Szigetvári Viktor kommunikációs tanácsadó és Rajcsányi Gellért, a mandiner.hu újságírója.

Elmondták, az évértékelő beszédet tizenhárom éve Orbán Viktor hozta be a magyar politikai közéletbe, illetve tette rendszeres retorikai eseménnyé.

Szigetvári Viktor szerint Orbán egész eddigi kormányzása arról szólt, hogy ne kelljen ilyen beszédet mondania, ezt azonban nem sikerült elkerülnie. A kampányszakember szerint Orbán hétfőn felhagyott a korábban használt retorikai elemekkel, a nemzeti együttműködést, forradalmat és egyéb átlátszó jelszavakat hangoztató Orbán helyett egy realista tónusban beszélő, „retorikailag megszorításokat előkészítő” miniszterelnököt láthattunk. Ezt próbálja meg eladni saját táborának is, amely egyébként vélhetően egyben fog maradni, de ami fáj, az fáj és fájni is fog – utalt a várható megszorításokra a szakember. Szigetvári ennek kapcsán még azt is megjegyezte, a miniszterelnök láthatóan érzi a vállára nehezedő felelősség súlyát, de azt nyilván soha nem fogja beismerni, hogy az a kiadáscsökkentési kényszer, amivel most szembe kell néznie, részben neki, illetve az elmúlt 9 hónap intézkedéseinek is köszönhető. Hétfői beszédével Orbán az elkövetkezendő időszak politikai karakterét akarta megalapozni, de Szigetvári szerint ahhoz nem elegendő, hogy ezt a keserű pirulát lenyelesse az emberekkel.

A Mandiner újságírója is úgy látja, hogy Orbán reálisan írta körül az ország helyzetét, nem keltett hiú reményeket és nem talált ideológiát ahhoz, hogy megfogalmazza gondolatait. Az ellenzéket például szóra sem méltatta – kivéve persze, amikor az elszámoltatásról beszélt -, hanem közvetlenül a magyar emberekhez szólt. Nagyon sokat beszélt az emberek mindennapi problémáiról, ezek között is a munkahelyteremtés, illetve a munkanélküliség kérdése állt az Orbán-beszéd középpontjában.

forrás:atv

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |