< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kiadhatják Magyarországnak az ír gázolót

| Mobile | RSS

Kiadhatják Magyarországnak az ír gázolót

2011. február 12. | 1 Hozzászólás | Közélet

Az ír felebbviteli bíróság elutasította a 46 éves Ciaran Tobin keresetét, így elvben elhárult az akadály az ír férfi Magyarországnak való kiadatása elől, derül ki az Irish Times cikkéből [1]. A dublini férfi hosszú évek óta húzódó ügyében pénteken tartottak újabb tárgyalást, és a sok elhalasztott, elnapolt tárgyalás után ezúttal végre határozat született kiadatásáról. Az ügyvéd fellebbezése miatt azonban a legfelsőbb bíróság hoz majd végső döntést, ez az eljárás várhatóan március elején kezdődik.

A dublini felsőbíróság eljáró bírója kifejtette, hogy semmilyen jogi korlátja nem volt az újabb magyar elfogatóparancs kiadásának, miután az előző teljesítését az ír igazságszolgáltatás korábban elutasította. A bíró pénteki végzésében elvetette a védelem azon érvelését is, hogy a kiadatás “indokolatlan és aránytalan mértékben” sértené az elítéltnek a családi élethez fűződő jogait, megállapítva: Tobin családi körülményeiben semmiféle olyan kivételes tényező nincs, amely tiltaná a kiadatást.

Tobin 2000. áprilisában gázolta halálra az ötéves Zoltai Mártont és másfél éves húgát, Petrát. A bíróság jogerős ítéletének megállapításai szerint az Irish Life biztosítótársaság magyarországi képviselőjeként dolgozó Tobin a megengedettnél jóval nagyobb, 71-80 kilométeres sebességgel cikázott keresztül Leányfalun. Előzgetés közben megpattant a járdaszegélyen, és két oszlopot kidöntve elsodorta a nagyanyjukkal és nagynénjükkel a zebránál várakozó gyerekeket.

Ciarán Tobint 2002-ben ítélte jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre a magyar bíróság. A férfi viszont már 2000. november 30-án, nem sokkal az elsőfokú tárgyalás kezdete után elhagyta az országot. Tobin a magyar bíróság tudtával, 500 000 forint biztosíték fejében szabadon távozhatott. A félmilliós összeg egy magyar átlagfizetés esetén valóban visszatartó erejű lehet, de Tobin az Irish Life and Permanent biztosítótársaság kiküldetésben dolgozó vezetőjeként kereshetett annyit, hogy a biztosíték kifizetése ne döntse be a családi büdzsét.

Az ír legfelsőbb bíróság első ítéletében erre hivatkozva megtagadta Tobin kiadatását. A magyar hatóságok ugyanis szökés miatt adtak ki ellene elfogatóparancsot, ám Tobin jogilag nem szökött meg, hiszen a magyar hatóságok tudtával távozott. Így nemzetközi elfogatóparancsot sem lehetett volna kiadni ellene.

Az ügy külön érdekessége, hogy a magyar hatóságok úgy engedték el és hoztak távollétében ítéletet ellene, hogy tudhatták, az ítélet után már nem lehet visszakényszeríteni, mivel a két ország között nincs kiadatási szerződés.

Az ír legfelsőbb bíróság ítélete után Magyarország és Írország új egyezményt kötött, amivel elvileg elhárult az akadály a kiadatás elől. Az Európai Elfogató Parancsról szóló jogszabály szerint csak az adható ki, a) aki ellen az elfogató parancsot kiadó állam az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben eljárást indít; b) aki ellen az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben eljárás folyik; c) akit a bíróság az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben elítélt, de büntetését még nem szabta ki; d) akire a bíróság az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben börtönbüntetést vagy egyéb elzárást szabott ki, és aki elszökött az országból mielőtt (i) megkezdte volna büntetése letöltését vagy (ii) letöltötte volna büntetését.

Draskovics Tibor, a Bajnai-kormány igazságügyi minisztere ír partnerével 2009 novemberében aláírt megállapodása alapján a d) pont szökésre vonatkozó kitételét törölték.
forrás:index

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: