< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lemondott Mubarak, átadta az ország irányítását a hadseregnek

| Mobile | RSS

Lemondott Mubarak, átadta az ország irányítását a hadseregnek

Lemondott Mubarak, átadta az ország irányítását a hadseregnek
Távozott tisztségéből az egyiptomi államfő. Alelnöke rendkívüli tévébeszédben jelentette be, hogy Hoszni Mubarak lemondott, és megbízta a hadsereget az ország ügyeinek irányításával.

Az egyiptomi városok utcáin tüntető tömegek üdvrivalgással fogadták a bejelentést. Az állami tévé pénteken délután megszakította adását, majd megjelent Omár Szulejmán egyiptomi alelnök. “Figyelembe véve az országban kialakult nehéz helyzetet, Mohammed Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy távozik a köztársaság elnökének tisztségéből, és megbízza a fegyveres erők legfelső tanácsát az ország ügyeinek irányításával” – közölte rövid beszédében Szulejmán.

A hír hallatán üdvrivalgásban törtek ki az egyiptomi városok utcáin tüntető tömegek. Helyi jelentések szerint örömmámorban fogadták Mubarak távozását Tunéziában és a Gázai övezetben is. Kairóban, a Tahrir téren táncra perdültek, kürtöket fújtak meg, énekelni kezdtek a tüntetők. Többen zokogtak, és azt kiabálták: “Allah hatalmas!” Kairó mellett Alexandriában, Szuezben és a többi városban is örömmámorban törtek ki az emberek, megszólaltak a kocsik dudái, a tömegek a nemzeti zászlókat lengették.

Napközben több százezren tüntettek ismét az egyiptomi városokban, legtöbben Kairóban. Az újabb tömegtüntetések oka elsősorban az volt, hogy a várakozásokkal ellentétben Mubarak nem jelentette be lemondását csütörtök esti tévébeszédében, ami csalódást és felháborodást keltett. Mubarak azt mondta, nem mond le a szeptemberi elnökválasztásokig, amíg a hatalomátadás, az átmenet folyamata tart, amíg nem lesz választott kormány. Mubarak csak annyit ígért meg, hogy bizonyos államfői jogköröket átad alelnökének, Omár Szulejmánnak.

forrás: borsodonline/- Független Hírügynökség –

Leave a Reply 284 megnézve, 1 alkalommal mai nap |