< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Martonyi János és Kosztyantin Hriscsenko tárgyalása

| Mobile | RSS

Martonyi János és Kosztyantin Hriscsenko tárgyalása

2011. február 14. | hozzászólás | Közélet

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy Ukrajna közeledjen az Európai Unióhoz, mert fontos magyar érdek, hogy az EU és Ukrajna kapcsolata erősödjön és mélyüljön.

A magyar-ukrán kapcsolatok nagyon jó alakultak az elmúlt hónapokban, „felfelé ívelő szakaszban” vannak, amit a közelmúltbeli magas szintű látogatások is bizonyítanak – mondta Martonyi János külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: Magyarország értékeli a Janukovics elnök úr kormánya által a magyar nyelvű oktatásért tett lépéseket, és bízik abban, hogy ez a tendencia folytatódik. A közeljövőben remélhetőleg találkoznak a két ország gazdasági vegyes bizottságának tagjai, és a többi vegyes bizottság munkáját is intenzívebbé szeretnék tenni – fogalmazott.
fotó: Horváth Ernő

A magyar külügyminiszter kiemelte: Budapest szorgalmazza az Ukrajna vízummentességét célzó uniós akcióterv végrehajtását, valamint igyekszik elősegíteni a kereskedelmi tárgyalások sikerét egy „mély és átfogó” szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte érdekében.

Martonyi János rámutatott, hogy Ukrajna a legfontosabb szereplője a Keleti Partnerség EU-programnak, és a Duna-stratégia is kiváló lehetőséget nyújt majd a két ország közötti együttműködésre.
fotó: Horváth Ernő

Kosztyantin Hriscsenko közölte: a két ország kapcsolata mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból nagyon jó, és még sok lehetőség kínálkozik az együttműködésre. Magyarországot kulcsfontosságú stratégiai partnernek tekintik, és bíznak abban, hogy a magyar EU-elnökség idején valóban előreléphetnek a vízummentesség és a szabadkereskedelmi egyezmény ügyében.

Tárgyalásaik után a két külügyminiszter aláírta a tárcák közötti együttműködésről szóló jegyzőkönyvet, majd pedig a Külügyminisztérium aulájában megtekintették a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alkotásaiból rendezett kiállítást. A társaság olyan művészeket tömörít, akik fontosnak tartják azt, hogy mint magyarok, mint magyar művészek is jelen legyenek Ukrajna művészeti életében.

forrás:kormany.hu

Leave a Reply 262 megnézve, 2 alkalommal mai nap |