< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egyelőre az álrokkantnyugdíjasok megregulázása a reform

| Mobile | RSS

Egyelőre az álrokkantnyugdíjasok megregulázása a reform

2011. február 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Martin József szerint ha nem teljesülnek a befektetők elvárásai, akkor az országot a bóvli-kategóriába sorolják.

600-700 milliárdos reformcsomagot várnak a befektetők a magyar kormánytól, ám önmagában a reformcsomag nem minden, mondta Martin József az ATV Jam című műsorában. A közgazdász szerint a piacok arra is kíváncsiak, miként alakul a kiadáscsökkentés és a bevételek növelésének aránya. (A kiszivárgott hírek szerint a kormány 500 milliárdos kiadáscsökkentést tervez, és ezzel párhuzamosan kétszázmilliárddal emelné a bevételeket.) A közgazdász szerint ezt az arányt a piacok még elfogadhatónak tartanák, de 50-50 százalékhoz közelítő arány esetén akár büntethetik is Magyarországot. Ami azonban a leginkább kérdéses a befektetők számára, az az, hogy megtörténnek-e a kiadási oldalon azok a szerkezeti reformok, amelyek fenntarthatóvá teszik a költségvetést.

Martin szerint a kiadáscsökkentő intézkedésekről annyit tudni, hogy az úgynevezett ál-rokkantnyugdíjasokat megpróbálják majd visszaterelni a munkaerőpiacra, illetve a gyógyszerkassza racionalizálását is tervezik. Utóbbit azonban szerinte az ellátási rendszer átalakítása nélkül aligha lehet strukturális reformként eladni. „Az ál-rokkantnyugdíjasok visszaterelését már inkább, de mindenképp szükség lenne a nagy állami elosztórendszerek reformjára, amiről azonban egyelőre nincsenek információk”, mondta a közgazdász.

Martin József szerint Orbán hétfői beszédében vélhetően azért nem mondott konkrétumokat, mert amint azt a sajtóhírekből is látni lehet, a csomag még nem készült el teljesen. A közgazdász úgy véli, ha a reformok nem a befektetők várakozásainak megfelelően teljesülnek, akkor akár a „bóvli” kategóriába is sorolhatják a magyar államkötvényeket, ez pedig mint fogalmazott, egy olyan negatív spirált indíthat el, ami azonnal fejre állíthatja a költségvetést.
forrás:atv

Leave a Reply 247 megnézve, 1 alkalommal mai nap |