< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kivonult az MSZP az alkotmányozási vitáról

| Mobile | RSS

Kivonult az MSZP az alkotmányozási vitáról

2011. február 15. | hozzászólás | Közélet

Az MSZP-frakció kivonult az alkotmánykoncepció vitájáról kedd délelőtt.

Az MSZP-frakció tagjai kivonultak az ülésteremből, amikor a parlamentben kedd délelőtt megkezdődött az új alkotmány koncepciójáról szóló határozati javaslat tárgyalása.

A szocialisták már korábban jelezték, ha nem változnak a jelenlegi feltételek, akkor nem vesznek részt az alkotmányozásban.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója elmondta: nem tudják, miről szól a vita, mivel Lázár János frakcióvezető és a KDNP-s Harrach Péter módosító indítványa a napirenden lévő határozati javaslatot nem tekinti tárgyalási alapnak. Hozzátette: így amíg a kormánypártok nem nyújtják be az új alkotmányra vonatkozó javaslatukat, és nem döntenek a szocialisták feltételeiről, nem tudnak részt venni a vitában.

Az MSZP törvényjavaslatában azt kezdeményezte, hogy az új alkotmány csak akkor léphessen hatályba, ha azt két egymást követő Országgyűlés kétharmados többséggel, változatlan tartalommal elfogadja. A Mesterházy Attila pártelnök, Lamperth Mónika és Bárándy Gergely képviselők által jegyzett indítvány emellett kimondaná, hogy az új alkotmány szabályozási elveit rögzítő határozati javaslat elfogadásához a parlamenti képviselők négyötödének szavazata szükséges.

A három szocialista politikus ismét beterjesztette az új alkotmány társadalmi egyeztetéséről szóló javaslatát is. Ez rögzítené, hogy az új alkotmány tervezetéről jogosultak véleményt nyilvánítani az érdekvédelmi szervezetek, köztestületek országos szervei és érdekegyeztető fórumai, valamint társadalmi szervezetek is. Ezt az indítványt tavaly októberben már egyszer benyújtotta az MSZP, de akkor nem vették tárgysorozatba.

Forrás: MTI/hirado.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: