< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Mars-küldetés: ember landolt a vörös bolygón

| Mobile | RSS

Mars-küldetés: ember landolt a vörös bolygón

2011. február 15. | hozzászólás | Kultúra

Igaz, egyelőre csak egy orosz “műbolgyón”, ahova másfél évig utaztak az asztronauták.

A körülbelül másfél évre – a Mars eléréséhez szükséges időre – egy ablaktalan kapszulába zárt nemzetközi kutatók részvételével folytatott projekt célja a mars-utazás szimulálása. A három orosz, egy francia, egy olasz és egy kínai férfiból álló hattagú legénység tavaly júliusban „indult” 520 napos útjára, egy az út körülményeit szimuláló kényelmetlen, bezártság érzést okozó moszkvai létesítményben, egy sor kötelezően elvégzendő mozgásgyakorlat, és szigorúan előírt étrend betartása mellett.

A „mars-utazók” szombaton „érték el a mars-felszínt”, és hétfőn az orosz Alexander Szmolejevszkij és az olasz Diego Urbina megtette első „mars-sétáját”. A 40 perces szimulált séta során, az űrhajósok különleges, könnyű űrruhát viseltek.

Igor Usakov, a projektet irányító moszkvai Élettani Kutatóintézet igazgatója szerint, két másik űrhajós február 22-én pénteken fog „Marsra” szállni. Az orosz és az Európai Űrügynökségnek a projekt szervezésében résztvevő munkatársai remélik, hogy a kutatás fényt derít a hosszú ideig tartó elszigeteltség fizikai és pszichológiai hatásaira, amelyeket a jövendőbeli mars-utazói fognak tapasztalni.

Az űrhajósok, a földi irányító központtal az interneten keresztül kommunikálnak. A kommunikációs kapcsolatot időnként megszakítják, és a beszélgetések 20 perces késleltetéssel folynak, hogy imitálják az űrutazás körülményeit. Az űrhajósoknak hasonló, csak hosszabb ideig tartó, karbantartási és tudományos kísérleteket tartalmazó feladatokat kell elvégezniük, mint a nemzetközi űrállomáson. A kísérletben részt vevők hét napos hetek szerint élnek, két pihenőnappal, ami alól kivételt képez, ha a projekt irányítói különleges- és vészhelyzeteket szimulálnak.

Vitalij Davidov, az Orosz Űrügynökség vezető helyettese a marsi séta előtt, egy a földi irányító központban tartott hétfői sajtókonferencián elmondta, hogy a projekt fő feladata, azon felmerülő problémák listájának létrehozása, amelyekkel a valódi mars-utazók is szembe kerülhetnek. Szerinte két évtized múlva sor kerülhet egy ilyen utazásra.

forrás:atv.hu / CNN

Leave a Reply 276 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: