< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Médiatörvény: mégis meghátrált a kormány

| Mobile | RSS

Médiatörvény: mégis meghátrált a kormány

Két héten belül a parlament elé kerülhet a médiatörvény módosítása közölte Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője bejelentette, Magyarország és az Európai Bizottság megállapodott a jogszabály változtatásában. Az államtitkár elmondta 4 ponton módosítják a törvényt. Az ellenzéki pártok szerint vissza kellene vonni a jogszabályt.

Megállapodás született a médiatörvény módosításáról. Kovács Zoltán a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, hogy 4 ponton változtatnak a törvény szövegén. A módosítások a kiegyensúlyozottságot, a származási ország elvét, a lekérhető szolgáltatások és sajtótermékek regisztrációját, valamint a csoportok megsértésével kapcsolatos paragrafusokat érintik. „Pontosító módosításokról van szó amely egyértelműsíti a jogszabályalkotó akaratát” – fogalmazott Kovács Zoltán.

Vagyis a kiegyensúlyozottság esetében egyértelműsítik, hogy a tájékoztatással összefüggő követelmények – a hitelesség, gyorsaság, pontosság – a médiarendszer egészére értendők. A lekérhető audiovizuális tartalmak esetében visszavonják a kiegyensúlyozottság követelményét. A származási ország elvével kapcsolatban a javaslat kiveszi a bírságot a külföldön letelepedett szolgáltatókkal szemben alkalmazható szankciók közül, a médiahatóság pedig kizárólag a magyarországi terjesztés ügyében járhat el.

A sajtóregisztráció megszüntetése mellett egy negyedik témában is változás lesz, a tervek szerint hatályon kívül helyezik azt a rendelkezést amely tiltotta volna személyek, csoportok nyílt vagy burkolt megsértését.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila szerint továbbra is a törvény visszavonása lenne a legjobb megoldás. „Mi azt mondjuk, hogy ezt vissza kellene vonni. Ellenzéki politikusként úgy kommentálnám, hogy ez egy siker, a kormány meghátrálásra kényszerült, ennyiben igazolva látjuk azokat a véleményeket, amelyeket az elmúlt 8 hónapban folyamatosan hangoztattunk” – mondta.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |