< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Négymilliárdos ipari kémkedési ügy a Fővárosi Bíróságon

| Mobile | RSS

Négymilliárdos ipari kémkedési ügy a Fővárosi Bíróságon

2011. február 20. | 1 Hozzászólás | Nincs kategorizálva

A bizonyítási eljárással folytatódott hétfőn a Fővárosi Bíróságon a hazai kriminalisztika történetében példátlan, több mint négymilliárd forint értékű ipari kémkedés ügyéhez kapcsolódó büntetőügy tárgyalása. A Fővárosi Főügyészség H. S. Gábor és két társa ellen iparjogvédelmi jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette és gazdasági titok megsértésének bűntette miatt emelt vádat még korábban.

2009 májusában példátlan méretű ipari kémkedést akadályoztak meg a magyar hatóságok. Az egészségügyi jellegű szabadalmakat, technológiákat eltulajdonított két, vádlott azokat Moszkvában kívánták átadni a megrendelőnek, de az utolsó pillanatban, a Ferihegyi repülőtéren sikerült őrizetbe venni a gyanúsítottakat.

A vádirat szerint a két férfi korábban egy hematológia régensek fejlesztésével, gyártásával és exportjával foglalkozó cég alkalmazásában állt. A cég termékeinek nagy része oltalom alatt álló szabadalom alapján készül, aminek jogosultjai a cég tulajdonosai. A vádlottaknak, egyikük a cég korábbi műszaki igazgatója, míg másikuk annak minőségbiztosítási vezetője volt, munkakörükből adódóan hozzáférésük volt a Kft. működéséhez, tevékenységéhez szükséges minden olyan adathoz, melyek titokban tartása a cég alapvető üzleti, gazdasági érdeke volt. A vádlottak a munkaszerződésük és munkaköri leírásuk szerint felelősek voltak munkáltatójuk üzleti titkainak megőrzéséért. A két vádlott még 2007 augusztusa és 2008 áprilisa között, egymás tevékenységéről tudva, külön-külön, de összehangoltan összesen több mint 11 ezer, különféle adattartalmú állományt másoltak le a cég számítástechnikai rendszerében tárolt állományokból, amik között minden olyan információ szerepelt, melyek felhasználásával más számára is lehetővé vált a Kft.termékeinek gyártása és forgalmazása, piaci helyének – teljes vagy részbeni – átvétele.

2007. decemberben a vádlottak bejelentették távozásukat az anyacégtől, és megkezdték felmondási idejük letöltését. Később egy P. Zsolt nevezetű férfival kötöttek munkaszerződést, aki egy konkurens cég ügyvezetőjeként dolgozott. A vádlottak az új cégben történt alkalmazásukat követően a Kft-től megszerzett adatokat megosztották P. Zsolttal, hogy a közreműködésükkel a P. Zsolt saját cége nevében és javára hasznosítsa azokat. P. Zsolt vádlott az adatok származásának ismeretében, azok felhasználásával tárgyalásba kezdett a megkárosított egyik üzleti partnerével a szabadalommal védett termékek teljes technológiájának és a hozzá tartozó minőségellenőrzési folyamatnak az értékesítésére, melynek eredményeként megkezdődött a gyártás előkészítése, és ezzel párhuzamosan az üzleti partner a Kft-vel korábban megkötött megállapodását felbontotta. A megszerzett adatok jogellenes felhasználása következtében a cégnek több mint 4 milliárd forint vagyoni hátránya keletkezett.

Négy hónappal később “állami szervek bizalmas információi alapján” kiderült, a két dolgozó és korábbi cégük orosz üzleti partnerei titkos megbeszélésre készültek Moszkvában, hogy ott üssék nyélbe az üzletet a konkurens céggel és átadják a rendszerből lementett adatokat. A szakemberek ezt követően megvizsgálták a cég informatikai hálózatát és megállapították: a volt műszaki igazgató tízezernél több adatfájlt töltött le saját gépére, illetve lemezekre. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának nyomozói a Ferihegyi repülőtéren, beszállás előtt vették őrizetbe a Moszkvába induló volt minőségügyi vezetőt. A nála lévő laptopon megtalálták a hatalmas mennyiségű ellopott adatot, a kijuttatni kívánt szabadalmakat. Az akcióval egy időben a volt műszaki igazgatónál házkutatást tartottak, majd őt is őrizetbe vették.

A nyomozás során az ipari kémkedés gyanúsítottjainak, közvetítőinek, megrendelőinek kapcsolatrendszerét, valamint a cégek tulajdonosi körének érdekeltségeit is feltérképezték. Továbbá azt is, mi volt az adatlopás mögött álló valós szándék, illetve valójában mekkora kárt okozott volna a nemzetgazdaságnak, ha sikerül végigvinni a bűncselekményt. A megkárosított cég 2009 májusában tett feljelentést a két férfi ellen, majd vádat emeltek a konkurens cég ügyvezetője ellen is.

forrás:atv/Prókai Eszter

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |