< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Okosabbak a birkák, mint hitték

| Mobile | RSS

Okosabbak a birkák, mint hitték

2011. február 22. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Egy brit kutatás szerint, a birkák jóval intelligensebbek, mint eddig hitték. Az állatok az eredmények szerint képesek feltérképezni környezetüket, és az sem kizárt, hogy előre terveznek.

A Cambridge-i Egyetemen végzett kutatás eredményei alapján a juhok szellemi teljesítménye megegyezik a rágcsálókéval, majmokéval, sőt, egyes tesztekben az emberével is. A kutatás rávilágított arra, hogy az állatok képesek döntéseket hozni – mondta Jenny Morton, az egyetem gyógyszertani tanszékének professzora a BBC-nek.

A kutatók többek közt vizsgálták, mennyire képesek megérteni a walesi hegyi juhok a szabályokat. Színes vödröket használtak, és mindig egy bizonyos színű vödörben volt csak takarmány. Amikor a kutatók megváltoztatták a vödör színét (tehát a szabályt), a juhok ugyanannyi idő alatt tanulták meg a változást, mint hasonló kísérletekben a majmok és rágcsálók – írják a kutatók a Public Library of Science One című folyóiratban.
birka, bárány

Egy bonyolultabb feladvány során a juhoknak a takarmány helyét színes formák segítségével kellett meghatározniuk, és 32 kísérlet alatt sikerült elsajátítaniuk az új szabályokat. A kutatás része egy nagyobb léptékű projektnek, amely a juhok alkalmasságát vizsgálja a Huntington-kór modellállataiként.

Az öröklődő betegség az izmok koordinációjára van hatással, gyakran akaratlan vonaglást idéz elő, és szellemi hanyatlással jár. A gén hordozóján minden esetben jelentkeznek a kór tünetei, és gyermekei 50 százalékos eséllyel öröklik azt. A juhokban nagy lehetőség rejlik, nemcsak a Huntington-kór modellállataiként, hanem az állatok kognitív képességei és összetett viselkedése evoluciójának kutatása terén is – fejtette ki Morton.

A professzor a juhok térbeli memóriáját is vizsgálta, amiből kiderült, hogy az állatok képesek környezetükről alkotott emlékek alapján tájékozódni. Jelenleg azt próbálja kísérletekkel kideríteni, hogy a kérődzők képesek-e előre tervezni. A Cambridge-i Egyetemen végzett korábbi kutatások kimutatták azt is, hogy a juhok képesek emberi arcokra emlékezni, és különböző arckifejezésekre reagálni. A többi birkát is felismerik azok arcvonásai alapján.

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: