< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Szorosabb együttműködés a gázszolgáltatókkal

| Mobile | RSS

Szorosabb együttműködés a gázszolgáltatókkal

2011. február 23. | hozzászólás | Katasztófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Gázipari Egyesülésbe tömörült gázelosztó társaságok között 2010-ben megkötött együttműködési megállapodás tartalmának áttekintése, esteleges módosítása, az elmúlt időszak tapasztalatainak megvitatása érdekében Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója megbeszélést tartott a gázelosztó társaságok vezetőivel.
A főigazgató mellett az OKF részéről Dr. Hoffmann Imre tű. vezérőrnagy, főigazgató-helyettes, a gázszolgáltatók részéről pedig Tajti Péter vezérigazgató, (az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Társaságok képviseletében), Soós Gábor, a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. ügyvezetője, Patay László, az E.ON Közép-Dunántúli Gázhálózat Zrt. igazgatója, Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-Dunántúli Gázhálózat Zrt. igazgatója, Kraft Péter, a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. igazgatója vett részt a megbeszélésen.

Dr. Bakondi György a gázelosztó társaságok vezetőinek köszöntése után a konkrét veszélyhelyzetek példáival igazolta, mekkora szükség van a katasztrófavédelem és a gázszolgáltatók együttműködésének további tökéletesítésére, a felhalmozódott tapasztalatok értékelésére. A tábornok e téren pozitív példaként említette a BM OKF és az áramszolgáltatók együttműködését, a tavaly novemberben kötött együttműködési szerződést. Mint mondta, ennek komoly szerepe van abban, hogy a havazás, a tél szeszélyes időjárása ellenére is egyre biztonságosabb a lakossági áramellátás. Véleménye szerint hasonló áttörésre lenne szükség a katasztrófavédelem és gázelosztók együttműködésében, a biztonság garantálása érdekében közösen végzett munkában. A főigazgató megjelölte azokat az irányvonalakat, munkaterületeket, amelyeken előrelépésre van szükség a veszélyhelyzetek megelőzéséhez. Szóba került többek között, hogy a gázszolgáltatók is hozzájárulhatnak a tűzoltók gáz használatával összefüggő veszélyhelyzetek kezelésével összefüggő felkészítéséhez, továbbképzéséhez. Felvetődött, hogy a gázelosztók is vegyenek részt egy olyan ellenőrző tűzoltósági, katasztrófa-elhárítási gyakorlaton, amelyen a feltételezés szerint gázelosztó hálózat megrongálódása, gázszivárgás, gázrobbanás történhet. A tábornok úgy vélte, tökéletesítésre szorul a kölcsönös tájékoztatás és információcsere is. Éppen ezért Bakondi György arra kérte a gázszolgáltatókat, hogy adjanak átfogó tájékoztatást az olyan esetekről, amikor fémlopással, gázlopással okoznak rendkívül súlyos közveszélyt okoznak a tolvajok, de tettük mégsem jár komoly büntetőjogi következményekkel, mert az eljáró hatóságok nincsenek tekintettel azokra az óriási kockázatokra, ami a gázvezeték, a hálózat megrongálásával jár. A megelőzés egyik hathatós eszköze lenne, ha a tolvajok közveszély okozása címén kerülnének a törvény elé. A tábornok megígérte, hogy egy átfogó anyag birtokában a rendőrség és az ügyészség vezetőivel kezdeményez egyeztetést, hogy a továbbiakban ne lehessen következmények nélkül megrongálni gázvezetékeket, olyan veszélyhelyzetet teremteni, amely emberek életét, testi épségét teszi kockára.

A főigazgató tájékoztatott arról is, hogy a 112-es hívószám bevezetésével egy új bevetésirányi rendszert alakítanak ki közösen a rendvédelmi szervek. A gázhálózatra vonatkozó háttéradat-bázissal, térinformatikai, digitális eszközökkel e rendszer sikeréhez is hozzáhárulhatnak a gázszolgáltatók – hívta fel a figyelmet.
Dr. Hoffmann Imre főigazgató-helyettes hozzászólásában röviden ismertette azt a munkát, amelyet a megyei igazgatóságok, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok végeznek annak érdekében, hogy javuljon az együttműködésük a helyi gázelosztókkal, hatékonyabb legyen a megelőző munka és a gázzal, gázhálózatokkal kapcsolatos veszélyhelyzet-kezelés. A tábornok megvonta a határt a helyi szinten és az országos szinten felvállalható és teljesítendő feladatok között és szintén több, az együttműködés hatékonyságát növelő javaslattal élt.

A gázelosztók képviselői egyetértettek abban, hogy tökéletesíteni kell a katasztrófavédelemmel való együttműködésüket, valamint az OKF vezetése által javasolt irányokat és feladatokat is továbbgondolásra érdemesnek tartották.
forrás:BM OKF

Leave a Reply 408 megnézve, 1 alkalommal mai nap |