< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyarország határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé

| Mobile | RSS

Magyarország határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé

Magyarország – az Európai Unió soros elnökeként – határozati javaslatot terjesztett szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé a súlyos líbiai helyzet ügyében. A tanács az unió kérésére rendkívüli ülést tart pénteken. Az unió azt kéri, hogy a világszervezet állítson fel egy különbizottságot, amely “független és hiteles módon, részrehajlás nélkül kivizsgálja az emberi jogok megsértését Líbiában, hogy a felelősöknek felelniük kelljen a tetteikért”. A dokumentum statáriális kivégzéseket, önkényes letartóztatásokat, békés tüntetők elfogását és megkínzását hozza fel példaként, s azt a következtetést vonja le, hogy “ha a jogsértések általánosak és szisztematikusak, akkor ezeket emberiesség elleni bűncselekményeknek lehet tekinteni”.

A tervezet keményen elítéli ezeket az igen súlyos jogsértéseket, és felszólítja a tripoli hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel az erőszakkal, tartsák tiszteletben az alapvető szabadságjogokat, és kezdjenek párbeszédet a politikai reformokról.

A már megkezdett diplomáciai konzultációk eredményeként már 47 tagállam adta aláírását a tervezethez: olyanok, amelyek tagjai az ENSZ legmagasabb szintű emberi jogi fórumának, és olyanok is, amelyek nem.

forrás:MTI

Leave a Reply 338 megnézve, 1 alkalommal mai nap |