< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán királyi irodája

| Mobile | RSS

Orbán királyi irodája

2011. február 24. | hozzászólás | Közélet

Nem árulta el a miniszterelnök szóvivője, mennyibe került a Nándorfehérvári terem átalakítása kormányfői irodává – adta hírül az Index. Az MSZP szerint Orbánnak nemcsak a gesztusokban, hanem már a termekben is királyi jussa van.
Nem árulta el a miniszterelnök szóvivője az Index kérdésére, mennyibe került a 180 négyzetméteres parlamenti terem átalakítása, melyet Orbán Viktor használ mostantól saját irodájaként. A Blikk nyomán beszámoltunk róla: Orbán átköltözött az eddig reprezentatív célokra használt Nándorfehérvári terembe. Az Indexnek a Miniszterelnökség nem árulta el, mennyibe került az átalakítás. A számokat firtató kérdésükre Szijjártó Péter szóvivő ugyan számokkal válaszolt, de azok egészen másra vonatkoznak. A szóvivő szerint egyedülálló egész Európában, hogy a miniszterelnök dolgozószobája a parlament épületében kapott helyet. Az európai hagyományban ugyanis a törvényhozás mindenütt a kormányzástól elválasztva működik, és ez a fizikai elhelyezésben is kifejeződik.

A miniszterelnök kiköltözik ebből a 70 négyzetméteres irodából, amelyben annak idején Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is dolgozott. A költözés után várószobává alakul.

„Magyarország eladósodottságára tekintettel azonban jelenleg nincs lehetőség arra, hogy a többi európai országhoz hasonlóan rendezzük a kérdést” – állítja Szijjártó.
Orbán Viktornak a szóvivő szerint majd akkor lehet parlamenten kívül dolgozószobája, ha az ország eladósodottsága a mostani 80 százalékról 60 százalék alá csökken.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője az ügy kapcsán emlékeztet arra a fotóra, amelyen Orbán Viktort egy idős hölgy kézcsókkal üdvözölte. Akkor azzal igyekeztek kimagyarázni a kínos helyzetet, hogy Orbán annyira meglepődött, hogy nem tudta elhúzni a kezét.

Török úgy fogalmaz: „azóta már hozzászokhatott, hogy nem csak idős hölgyek, de idős urak is kezet csókolnak neki és már nem is magyarázkodik a nemzet miniszterelnöke, mert megérdemli. Sőt, ma már odáig jutott, hogy neki nem csak gesztusokban jár a megkülönböztetett, más miniszterelnökökre sosem jellemző elismerés, hanem termekben is királyi jussa van. A 70 négyzetméteres, korábban három miniszterelnöknek is megfelelő miniszterelnöki dolgozószobát átneveztette váróvá, és a 180 négyzetméteres Nándorfehérvári termet alakíttatta át dolgozószobává”.

A Nándorfehérvári terem a parlament egyik legszebb, legpatinásabb helyisége, amelyben eddig magyar és nemzetközi fogadásokat rendeztek. A képen a kormányfő egy iskoláscsoportnak tart idegenvezetést.

Mindezt a nemzeti együttműködés, és különösen a „rendkívül nehéz gazdasági helyzet” miatti „strukturális átalakítások” jegyében – teszi hozzá gúnyosan Török. Az MSZP arra kéri a Fidesz-frakció tagjait, hogy tegyék fel vezetőiknek a kérdést: „vajon tényleg ez a legfontosabb akkor, amikor hárommillió ember megtakarításait vették el a nyugdíjrendszer átalakítása során, amikor a hibás adórendszernek köszönhetően milliók keresnek januártól kevesebbet, mint tavaly, és általános drágulás tapasztalható az országban?”
forrás:168óra

Leave a Reply 414 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: