< Böngészés > Főoldal / Nav, Riport / Blog article: A Dél – Alföldi Regionális Vám – És Pénzügyőri Főigazgatóság 2010 évi beszámolója.

| Mobile | RSS

A Dél – Alföldi Regionális Vám – És Pénzügyőri Főigazgatóság 2010 évi beszámolója.

2011. február 25. | hozzászólás | Nav, Riport


Márkus András főigazgató dandártábornok lendületes élvezetes beszámolóját a sajtó képviselői érdeklődve hallgatták. Beszélt a gazdasági válságról, a belső szervezeti átalakításról, a szolgáltató jelleg erősítéséről, a költségek csökkenéséről, s természetesen a bevételek teljesítésére tett intézkedésekről.
A diavetítéssel egybekötött előadás színes diaképei megerősítették a hallgatóság köreiben a kiváló munkaprogramot s a teljesítések arányainak összefüggéseit.
Ezt követően ecsetelte a VPDARP felépítést, – Szeged központú – a Vám- és Pénzügyőri hivatalok centrális központjait, mint Szeged, Kecskemét, Békéscsaba, Tompa, Röszke, Hercegszántó, Baja, Kiskőrös, illetve REK Kecskemét. – majd kifejtette az Integrációfeladatait s célkitűzéseit.

A szakterületi megosztás a következő; Vám –és jövedéki szakterület (sajtó) Bűnügyi szakterület (sajtó), Adóügyi szakterület (sajtó).

A beszámolót a bevételek számadatai követték. Az előirányzott bevétel 24. 460 millió forint volt, ezt a régió túlszárnyalta. Ergo:- 25. 695 millió Ft lett a bevétel! Ez nem semmi!
Később kitért a dandártábornok a Vámeljárások alakulására. Pörgött a dia, belendült az előadó! A számok halmaza feltöltötte a levegőt, azonban ettől független élvezetessé vált a tábornok előadása! A bevételek alakulásának mutatói (%) felvillanyozták a sajtó munkatársait.

Ízelítő a számadatokból. A VPDARP összesen 18. 586 millió bevétellel büszkélkedhet, ami a felosztás szerint az alábbiakból áll;- import áfa: 15. 921 millió, uniós vám: 576milló, regisztrációs adó: 2. 089 millió, és a Kvtd bevétele 1. 288 millió forint lett. Ez igen!
A jövedéki adóbevétel nettó értékben 5. 671 millió forint. Ennek alakulása már hullámzó teljesítményt mutatott. Pl. az üzemanyag jövedéki adó 101. 43%, egyéb jövedéki termék jövedéki adója 95. 25%, dohánygyártmányok jövedéki adója 18. 32 %, energiaadó174.55%, (irigylésre méltó teljesítmény!) bérfőzési szeszadó 22.47%, míg a dohánygyártmány Áfa bevételének alakulása minden képzeletet felülmúlt 460.73%.

A mutatókat vizsgálva eredményes évet zárt a tábornok igen képzett szakmai csapata! 114. 04% többet teljesített, mint a megelőző évben! Továbbiakban beszélt a Határforgalom alakulásáról. Csak úgy röpködtek a százalékok. Pl. személyek 104. 6%, személykocsi 104. 4, autóbusz forgalom 111. 2%, tehergépkocsi 112. 7%, vasúti kocsirakomány 103. 6%, vízforgalom 58.2%, vízforgalom –hajó esetében 25.2%.

Láthatjuk, hogy a forgalom emelkedő tendenciát jelez. Ám itt az a kérdés, lehet-e tovább fokozni e jeles bizonyítványt? Igen lehet! Véleményem szerint ez nem csak a szakmai csapaton múlik, hanem a seftelők bátorságán, pénzéhségén, illetve az áremelkedések rátáján.(?) Mindenki szeretne jobban élni, vagy különböző tendenciákat próbál követni, míg mások, itt, a határon próbálnának szerencsét.

Elérkeztünk a kábítószer felderítési mutatóinak ismertetéséhez. Mi újságírók felélénkültek. Márkus dandártábornok ízes előadása, s a szakszöveg nélkülözése pezsdített a figyelmen! A marihuánából 649 kg 1.304 millió forintértékben, heroin 74.7 kg, ami 1 milliárd, (!) efedrin 6.5 kg 6 millió forintban foglaltak le!

A kiemelkedő felderítések értékeinek nagyságát s annak megítélését Önökre bízom kedves olvasóink!

Alkoholtermék 307, 11889HPA, cigaretta 10. 2 millió száll, ami piaci értéke 323 millió Ft, hamis termékek; – ruha, parfüm, egyéb kozmetikai termék, édesség, játék 169. 919db, 793,5 millió piaci értéket jelentett.

Zárszóként Márkus András dandártábornok Úr kifejtette, a Dél-alföldi régió jól teljesített, s eredményes, hatékony fegyelmezett tevékenység jellemezte a csapat munkát.

Szabó Zsolt Pénzügyi dandártábornok ismertette a NAV felépítését, szakágait, azon belül is a munkamegosztást. Beszélt a bevétel növekedéséről, az irányelvekről, ami nélkül nem lehetne eredményes a NAV munkaprogramja. Tényként közölte, csökkent az áfa bevétel!

Rugalmasak a vámkezelési lehetőségek, a befizetésekből 25%-ot visszakapnak a vállalkozók. Apadt a regisztrációs adó! Példaként említette az autóipart. A környezetvédelmi termékdíjról csomagolta ki bővebben a NAV elképzeléseit, ami igencsak érdekes volt számunka.

2010- ben az üzemanyag eladás. 28%-ra süllyedt, a zárjegynélküli cigaretta forgalom is kénytelen volt beszükülni -itt az Ukrán s a Román határ szigorúbb ellenőrzését említette a tábornok Úr.

A fokozatos ellenőrzések miatt a csempészek illegális dohányforgalma 10%- kal zuhant! Jelezte, a röntgenek beszerzése fontossá válik, majd az ellenőrzéseik során a vámosok részéről.

Az árvízi munkálatokból nemcsak mi vettünk részt, hanem az állampolgárok segítőkészsége is gigantikus volt.

A pálinka áfa-ja visszaesett, ezzel szemben a kommersz italok forgalma viszont emelkedett! A sör-bor bevétele jelentős hátrányba került a töményitalokkal szemben!

Költségigényessé vált a hamisított termékek logisztikai megoldása, pl. a tárolás, emlékeztetett bennünket Szabó tábornok.

A szellemi termékek védelme a második helyre ugrott az elképzelt dobogón, ami az országban a második, az az EU- ban az első helyet jelentette!

Beszélt a karitatív célokról, az ellenőrzések fontosságáról, megelőzéséről, a közterületek fertőzöttségéről, utólagos ellenőrzésekről, pl., a könyvelők esetében, ami nagyon is hatásos!

E tevékenységet – mondta a zárszavában – kizárólag kvalifikált munkaerővel lehet szinten tartani, s minden tevékenységet „pénzügyileg forintosítják”.
Megjegyezte, a fém kereskedelem nagyobb figyelmet kíván. Itt, ha szabálytalanságot tapasztalunk, akkor a helyszínről elszállítjuk a termékeket, majd megsemmisítjük. A lopás kivizsgálást átadjuk a rendőrségnek.
-oil-

Leave a Reply 1774 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: ,