< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lelőhették Kadhafit – az USA cáfol

| Mobile | RSS

Lelőhették Kadhafit – az USA cáfol

A líbiai vezető tegnap beszédet tartott, ahol drogos fiatalokról és al-Kaida befolyásról értekezett. Még aznap állítólag parancsot adott egy tengerparti város megostromlására, az akcióban több mint egy tucat ember meghalt. Csütörtök este ezt követően olyan hírek szivárogtak ki, hogy lelőtték az ezredest. Pénteken pedig londoni és svájci bankok bejelentették: zárolják Kadhafi külföldi vagyonát, ami legalább 32 milliárd dollárra rúg.

Az ezredes pénzeszközeit napokon belül lefoglalhatják Londonban. Az angol pénzügyminisztérium egy külön egységet állított fel, amely felkutatja Kadhafi Angliában tárolt vagyoneszközeit. Angol források szerint az előzetes becslések dollár milliárdokra taksálják a líbiai vezető különböző bankszámlákra, gazdasági és lakóingatlanokba befektetett vagyonát. Összesen azonban akár 20 milliárd fontos vagyona is lehet líbiai rezsim vezetőjének az Egyesült Királyságban: ezeket most zárolhatják, az ezredes távozását követeli nemzetközi nyomás keretében. Egy WikiLeaks távirat is megerősíti az információt és összegeket: egy amerikai diplomata információi szerint a líbiai rezsim legalább 32 milliárd dolláros likvid pénzeszközzel rendelkezik.

Kadhafit lelőtték – Washington cáfol

Azért kezdeményezték a vagyoneszközök lefoglalását, mert azzal vádolják Kadhafit, hogy több ezer tüntető megölésére adott parancsot, valamint továbbra is ragaszkodik a pozíciójához, mindeközben azonban Líbia polgárháborúba süllyed. A hét zűrzavaros eseményei közül azok a csütörtöki híresztelések tették fel az “i-re pontot”, amelyek szerint Kadhafit lelőtték. Az Egyesült Államok azonban cáfolta az információt.

Szemtanúk: “pokoli állapotok uralkodnak az országban”

A Líbiából hazatérő angol állampolgárok azonban megerősítették, hogy az afrikai országban „pokoli állapotok uralkodnak”. Az országban rekedt brit olajipari alkalmazottak kimenekítéséhez Londonnak különleges kommandót kellett küldenie. Az alakulat páncélautó konvojban fog utazni Tunézia vagy Egyiptom felé, de teljes a bizonytalanság: az egység útja során a helyzet miatt sokszor olyan ellenőrző pontokon kell áthaladnia, amelyek vagy a Kadhafihoz hű milíciák, vagy pedig a felkelők kezében vannak. Az ENSZ szakértői szerint a vérengzésekben legalább 3 ezer ember életét vesztette, a Kadhafi hű milíciák pedig több sérült tüntetőt kivégeztek.

Nemzetközi válságkonferencia, olajaggodalmak

Az események eszkalálódásával erősödik Kadhafi távozását követelő nemzetközi nyomás is. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a szerint részt fog venni egy Svájcban tartandó ENSZ konferencián, ahol a hírek szerint az országgal szembeni szankciókat fogják megvitatni. Csütörtökön este Svájc is befagyasztotta Kadhafi likvid pénzeszközeit.

A líbiai forrongások nem csak a nemzetközi politikának okoznak komoly fejtörést, a piac is aggodalommal szemléli az olajárak mozgását: a két afrikai kulcsszereplő, Líbia és Algéria olajtermelésének a jelentős visszaesése a japán Nomura elemzői szerint akár 220 dolláros szintre is felverheti a fekete arany árát.

forrás:atv.hu / The Telegraph

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |