< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: A Fehér Ház szankciókat vezet be Líbia ellen

| Mobile | RSS

A Fehér Ház szankciókat vezet be Líbia ellen

2011. február 26. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Az Egyesült Államok felfüggesztette tripoli nagykövetségének működését és hamarosan egyoldalú szankciókat vezet be Moammer Kadhafi ezredes kormányával szemben – jelentette be pénteken Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Carney nem fejtette ki a “közeljövőben” bevezetendő szankciók mibenlétét, de kijelentette, hogy Amerika megszakítja a meglévő, korlátozott katonai együttműködését Líbiával és támogatja, hogy az észak-afrikai ország ENSZ-tagságát függesszék fel. A szóvivő nem zárta ki egyetlen lehetséges eszköz alkalmazását sem, beleértve a katonai aciót is.

Az Obama-kormányzat korábban jelezte, hogy a líbiai kintlévőségek befagyasztására, repüléstilalmi övezetek kialakítására készül és nem zárta ki a katonai fellépés lehetőségét sem. Az amerikai pénzügyminisztérium még csütörtökön felszólította az amerikai bankokat, hogy kísérjék szoros figyelemmel azokat a pénzmozgásokat, amelyek mögött a líbiai helyzet gyanítható. Szakértők szerint ez rendszerint a számlabefagyasztásokat megelőző utolsó lépés.

A Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Washington együttműködik európai partnereivel további szankciók bevezetésével és más közös fellépés részleteinek kidolgozásában. Barack Obama elnök, miután csütörtökön a brit, a francia és az olasz vezetőkkel tárgyalt a líbiai válságról, pénteken a török kormányfővel egyeztetett.

forrás:MTI

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |