< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lángol a Közel-Kelet: újabb tüntetések, kőolaj-finomítót robbantottak

| Mobile | RSS

Lángol a Közel-Kelet: újabb tüntetések, kőolaj-finomítót robbantottak

Többfelé halálos áldozatai voltak a közel-keleti arab országokban tartott ellenzéki megmozdulásoknak. Közben leállt a legnagyobb iraki kőolaj-finomító. Titkosszolgálati értesülések szerint egy iráni Forradalmi Gárda által támogatott al-Kaida-sejt robbantotta fel a beijdzsi létesítményt, emiatt hónapokig fennakadások lehetnek a benzinellátásban.


Ismét tüntetők lepték el a kairói Tahrír teret, akik az átmeneti kormány átalakítását követelték. Szerintük ugyanis még mindig Mubarak megbuktatott elnök emberei irányítják az országot. Az egyiptomi katonai rendőrség egységei később levegőbe leadott lövésekkel és gumibotozással oszlatták fel a tömeget.

Jemenben is ezrek tüntettek a harag napján, ők Ali Abdullah Szale elnök lemondását követelték. Később összecsaptak a rohamrendőrökkel, legalább hét ember meghalt.

Bahreinbe pedig hazaérkezett a száműzetésből a síita ellenzékiek vezetője. Hasszan Museimaa azt mondta, ha nincsenek lényegi változások, tovább kell folytatni a kormányellenes megmozdulásokat.

Irakban országszerte tízezrek sürgették, hogy a kormány számolja fel a korrupciót, teremtsen több munkahelyet, és nyújtson jobb szolgáltatásokat. A tüntetők és a rendőrök összetűzéseiben legalább 10 ember vesztette életét.

Közben támadás érte a legnagyobb iraki kőolaj-finomítót. Titkosszolgálati értesülések szerint egy iráni Forradalmi Gárda által támogatott al-Kaida-sejt követte el a robbantást. Szakértők szerint a nemzetközi szankciók által sújtott Irán érdeke, hogy a kőolaj világpiaci ára, ami egy hét alatt közel 14 százalékot emelkedett, továbbra is magas maradjon.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 368 megnézve, 1 alkalommal mai nap |