< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Beindult a cukorturizmus

| Mobile | RSS

Beindult a cukorturizmus

2011. március 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szlovákiában 70 forinttal olcsóbb, Ausztriából 50 kilós tételekben hozzák be. Itt van a cukorválság hajnala? Miért tűnik el sok bolt polcáról délutánra a zacskós fehér kilós áru, és hogyan lehetne megakadályozni a felvásárlást vagy éppen a cukorhiányt?

A Nemzetközi Cukor Szervezet legfrissebb, igen pesszimista előrejelzése szerint az idei gazdasági év végére 200 ezer tonnára csökkenhet a világ cukorkészlete. Ez egyrészt a rossz terméseredményekkel magyarázható – az előző hónap kedvezőtlen időjárásával Kínában, az Ukrajnát sújtó tavaly nyári szárazsággal -, másrészt a cukorszervezet kvótáival is.

Csak az ausztrál terméseredményeket egyébként mintegy 700 ezer tonnával csökkentette a kedvezőtlen időjárás: a világ harmadik legnagyobb exportőr országában a csapadékos idő miatt a cukornád jelentős részét nem sikerült learatni, és egy ciklon a negyedét elvitte a queensland-i termésnek.

Hogy miként függ össze ez a látszólag bonyolult adatsor a magyar cukorfogyasztási és vásárlási szokásokkal, arról adott körképet a Hajnaltáj. Gergó Judit a nyugati határszélről, Zengő Árpád szlovák boltokból tudósított, Nagy Gábor pedig Magyarország egyetlen megmaradt cukorgyárának városából, Kaposvárról jelentkezett.
forrás:mr1

Leave a Reply 198 megnézve, 1 alkalommal mai nap |