< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Róna: a megszorításokat újabb megszorítások követik

| Mobile | RSS

Róna: a megszorításokat újabb megszorítások követik

Régóta rontja a magyar gazdaság helyzetét, hogy nincs a növekedést elősegítő nemzetgazdasági politikánk – mondta Róna Péter beszélt az ATV Jam című műsorában. A szakember úgy véli, hogy az optimista növekedést prognosztizáló Matolcsy-féle bejelentés sem állja meg a helyét.

Márpedig ha a megszorítások úgy vannak megfogalmazva, hogy közben nem figyelnek a növekedési kilátásokra, akkor azokat csak további megszorítások követhetik – vélekedett a közgazdász, aki ugyanezt kifogásolta a Gyurcsány és a Bajnai-csomaggal kapcsolatban is.

Róna Péter szerint régóta rontja a magyar gazdaság helyzetét, hogy nincs a növekedést elősegítő nemzetgazdasági politikánk. A gazdaság talpra állítása helyett csak azzal foglalkozunk, hogy a bevételi és a kiadási oldalt egyensúlyba hozzuk, ami persze szintén fontos, de előbb egy olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, amely beindítja a növekedést, majd ha ez megvan, a számokat ehhez a politikához kell illeszteni – mondta. Róna szerint egyébként légből kapott az a Matolcsy-féle bejelentés, amely szerint 4-6%-os lesz a várható növekedés.

Róna szerint a magyar nemzetgazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy a végtermékek gyakorlatilag kihaltak, a rendszerváltás óta egyre inkább az alap- és félkész termékek irányába estünk vissza. Az alap- és félkész termékeknek pedig mint tudjuk, nincs árérvényesítő képességük, világpiaci áruk van, ezzel szemben a végtermékkel nagyobb hozzáadott értéket lehet teremteni, hiszen az egyedi, sajátos jellemzőkkel bír – magyarázta a közgazdász. A végtermékek kihalása Róna szerint az importáruk benyomulásának a következménye. Elmondta, míg a rendszerváltás idején a magyar háztartások átlagban 7-9%-os arányban vásároltak import terméket, mára ez az arány 57-60%-ra emelkedett. Szerinte ez annak tudható be, hogy olyan adó- és monetáris politikát folytattunk, amelynek következtében a hazai termelők hátrányba kerültek a nemzetközi versenyben.

Úgy véli, a probléma megoldásához egyebek mellett az oktatás, az adó- és monetáris politika és a belföldi piacpolitika területén is összehangolt változtatásokra van szükség. Ezek közül Róna az oktatást emelte ki, véleménye szerint egyelőre nincs egy átgondolt stratégiánk arra vonatkozóan, hogy megteremtsük azt a képesség- és tudáshalmazt, aminek a segítségével a magyar gazdaság versenyképessé válhat. Ennek következtében pedig továbbra is csak alapanyagokat, vagy a legjobb esetben is csak félkész termékeket fogunk termelni a multiknál – vélekedett.

Példaként elmondta, hogy a 30 éve még a legszegényebb országok közé tartozó Finnország is a tudásban látta a kitörés lehetőségét, ki is dolgoztak egy egészen eredeti oktatási stratégiát, amelynek köszönhetően ma a finn oktatási rendszer bármelyik európai ország felsőoktatási rendszerével versenyképes. Ezzel szemben a magyar oktatás jelenleg ott tart, hogy Európa első 350 egyeteme között egyetlen magyar sem szerepel.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |