< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kína megosztásának szándékával vádolta Tibet párttitkára a dalai lámáról: szerzetesruhába öltözött farkas

| Mobile | RSS

Kína megosztásának szándékával vádolta Tibet párttitkára a dalai lámáról: szerzetesruhába öltözött farkas

Szerzetesruhába öltözött farkasnak nevezte a dalai lámát, és Kína megosztásának szándékával vádolta a tibeti vallási vezetőt az autonóm terület párttitkára hétfőn a parlamenti ülésszak alkalmával újságírók előtt.

Csang Csing-li (Zhang Qingli) – mint mondta – csak kölcsönvette a néhai miniszterelnök Csou En-laj (Zhou Enlai) kifejezését, aki 1959-ben a kínai központi kormány által levert tibeti felkelést követően nevezte így az Indiába menekült dalai lámát.

A dalai láma akkor jelentette be emigráns kormányának létrehozását. Csang most azt mondta, hogy a 2008. március 14-i lhászai zavargásokat követően a dalai láma ismét rászolgált erre a jelzőre. Véleménye szerint ugyanis ő és nyugati kínaiellenes erők álltak azoknak az eseményeknek a hátterében, amelyek során tibetiek 18 civilt megöltek, és 400-an sérüléseket szenvedtek.

“Ördögi szándékuk az olimpia lehetetlenné tétele, a káosz és Kína megosztása volt” – állította a Tibeti Autonóm Terület első embere.

A párttitkár szerint az idén “nagyon komoly kihívásokkal” kell szembenézniük, mivel “a térség békés felszabadításának 60. évfordulója lesz”. Csang azt is mondta, hogy a hivatalnokoknak és a közembereknek józan ítélettel, éberen fel kell ismerniük a stabilitást veszélyeztető helyzeteket. Stabilitás nélkül ugyanis Tibet nem fog fejlődni – hangoztatta, s példaként megjegyezte, hogy míg 2008-ban 2,6 millióra esett vissza a turisták száma, az előző évben négymillióan keresték fel Tibetet.

A dalai láma esetlegesen bekövetkező halálának Tibetre gyakorolt hatásáról Csiangpa Puncogot (Qiangba Puncog), a területi népi gyűlés állandó bizottságának elnökét kérdezték.

Tibet életére természetesen vallási szempontból befolyással lesz – vélekedett a tibeti vezető, hozzátéve, hogy ezt kezelni fogják. Tibet helyzetére ugyanakkor alapvetően nem lesz hatása – állapította meg.

“Nem merem azt mondani, hogy Tibetben már nem lesznek összetűzések, nagyok vagy kicsik, de azt merem mondani, hogy általában véve stabil a helyzet; a tibeti emberek stabilitást szeretnének, ellenzik a bajkeverést” – fogalmazott Csiangpa.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 233 megnézve, 2 alkalommal mai nap |