< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ma a parlament elé kerülhet az új alkotmány

| Mobile | RSS

Ma a parlament elé kerülhet az új alkotmány

A képviselők az Országgyűlés ma 13 órakor kezdődő ülésnapján szavaznak az új alkotmány előkészítéséről és a semmisségi törvényjavaslatról, emellett elfogadhatják a médiatörvény és médiaalkotmány Európai Bizottság által kezdeményezett módosítását.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben az Országgyűlés a kormány helyett a képviselőcsoportokat kéri fel arra, hogy törvényjavaslatot nyújtsanak be március 15-ig az új alaptörvény szövegéről, ha a Ház hétfőn megszavazza az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről szóló határozati javaslatot. A Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető javaslata alapján módosult előterjesztéssel a parlament kodifikációs segítségnyújtásra kéri fel a kabinetet.

A határozati javaslat tájékoztatást ad az Országgyűlés alkotmány-előkészítő bizottságának munkájáról, ennek alapján a következő alaptörvény preambulumában utalni kell az ország legfontosabb alapértékeire, a demokráciára, a jogállamiságra és az alkotmányosságra. A testület szerint az új alkotmánynak méltatnia kell Magyarország ezeréves történelmi múltját, valamint a kereszténység szerepét és a történeti alkotmány értékeit. A bizottság ajánlása alapján utóbbi esetben szükséges a Szent Koronára mint a magyar államiság kifejezőjére való utalás is.
forrás:/Szerző: MTI

Leave a Reply 267 megnézve, 1 alkalommal mai nap |